Hírek Kiemelt hírek Színes

Jókedvet és egészséget hozott a tűzugrás Kiszomboron

A hagyományokhoz híven idén is megtartották a tűzugrást Kiszomboron: kicsik és nagyok is átugrották háromszor a tüzet a jó egészség érdekében. A főtéren zajló színes programok mellett a Helytörténeti Gyűjteményt is megtekinthették az érdeklődők.

A közösségi, főtéri tűzugrást több mint tíz éve rendezik meg Kiszomboron, de a település életében már azelőtt is jelen volt ez a hagyomány. Süliné Rácz Emőke múzeumpedagógus, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör alapító tagja szívesen emlékszik vissza arra, hogy már gyerekkorában is részt vett a tűzugráson, egy szomszédos utcában lakó néni rendezte meg mindig. Ahogyan ott is, a tegnapi napon is alma járt az átugrásért.

navigate_before
navigate_next

A tűz erejét a beledobált gyógynövények és gyümölcsök adják, minél több van benne belőlük, annál nagyobb a tisztítóereje. A múzeumpedagógus kiemelte, hogy ősidők óta jelen van a napéjegyenlőség ünneplése az embereknél, így a kereszténységnél is. Bár Szent Iván éjszakájának hívjuk, valójában ez Keresztelő Szent Jánosra utal. A nappalok innentől kezdve folyamatosan rövidebbek lesznek, egészen decemberig, Jézus születéséig. Az tűzugrás is csak akkor lesz hatásos, ha háromszor ugorjuk át a tüzet, amely az Atyára, a Fiúra és a Szentlélekre utal.

A tűzugrás mellett pedig kézműves foglalkozások, népi játékok és kemencés kenyérlángos várta a résztvevőket. A Rozsdamaró együttes is fellépett, ezzel megnyitva a Zombori Zenés Nyári Estéket. A tűzugrást követően a Gold Fire Mozgáskultúra és Tánc Egyesület bemutatója következett. tíz órától pedig lehetőség volt megtekinteni a Helytörténeti Gyűjteményt is.