1988. június 24., Norisringen: egy fekete hétvége az autósport világában. A tehetséges magyar versenyző, Kesjár Csaba 200 km/órás sebességgel a falnak csapódott és a korlátok közé szorult. Már nem tudtak rajta segíteni. A mindössze 26 éves pilóta az életét veszítette a helyszínen. A szakemberek szerint ő lett volna az első magyar versenyző, aki a Formula–1-ben szerepelhetett volna.

1962. február 9-én született Kesjár Csaba, Kesjár János motorkerékpáros és motorcsónak-versenyző unokája. Kesjár a Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett, azonban őt a versenyzés vonzotta. 1977 és 1981 között gokartozott –  a nemzetközi licencű kategóriában 1980-ban és 1981-ben magyar bajnoki címet szerzett -, majd egy évvel később az autóversenyzői igazolványt megkapta.

Autóversenyzőként 1985-ben abszolút magyar bajnok, 1986-ban hegyi bajnok lett. A Formula Easter kategóriában 1982-ben, 1983-ban, 1984-ben, 1985-ben magyar bajnok volt. A Formula Ford kategóriában 1986-ban osztrák bajnok volt. 1987-től 1988-ig a német Forma-3 bajnokságban versenyzett, 1987-ben a 9. helyen végzett.

A szakemberek tervei szerint ő lett volna az első magyar versenyző, aki a Formula–1-ben szerepelt volna.

Az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén tesztelhette a Zakspeed csapat autóját, így ő lett az első magyar, aki F1-es autót vezetett.

Azonban, túl hamar kellett elmennie: az NSZK Forma-3-as bajnokságának a Norisringen tartott hétvégéjének egyik edzésén a Dallara 388-asából kifolyt a fékfolyadék, aminek következtében 200 km/órás sebességgel a falnak csapódott és a korlátok közé szorult. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy már nem tudták megmenteni az életét, a másnapi futamot a tragédia után törölték. Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Temetésén több ezren vettek részt.

A 30 éve elhunyt versenyző emlékére egy budaörsi általános iskolát is átneveztek, illetve Delhusa Gjon egyik dalát is neki szánta. Idén elindul az Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Kesjár Csaba Tehetséggondozó programja is. Ennek értelmében a pályázatban részt vevők licencdíj, eszköz, nevezési díj, üzemanyag, fizikális és/vagy mentális felkészítő programok, illetve a versenyekhez kapcsolódó utazási és/vagy szállás költségét támogatják majd. 

Forrás: Wikipédia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest