Belföld Hírek

Új politikai erő alakult

Szombat délután elkezdődött Ásotthalmon a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom zászlóbontó nagygyűlése. Ezzel hivatalossá vált az adósság és hazugságspirálba került, valaha szebb napokat megért, egykor radikális Jobbik pártszakadása – írja az Origo

A Csongrád megyei Ásotthalmon több száz volt jobbikos gyűlt össze. A nyitóbeszédet Novák Előd, a Jobbikból Vona Gábor által kizárt volt alelnöke mondta. Novák már az elején tudatta, hogy színtelen, szagtalan, íztelen pártnak nincs jövője, utalva ezzel egykori pártjára. Véleménye alapján nem ők változtak meg, hanem a Jobbik. Ezt követően a volt politikus hivatalosan is bejelentette Jobbik szakadását.

Úgy fogalmazott, hogy a Jobbik szakad, de a világnézetünk marad. Majd közölte: a szimpatizánsaiktól eddig 2,48 millió forintot kaptak adományokból, de ők Vona Gáborral ellentétben ezt tényleg arra fogják költeni, amire kérték. Ezzel Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettesének az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondott vallomására utalt, miszerint:az Állami Számvevőszék által kiszabott bírság törlesztésére a szimpatizánsaiktól begyűjtött pénzt (nagyjából 150 millió forintot) elköltötték a választási kampányban. Még nincs alapítónyilatkozatuk, ennek a tervezetét júliusban bocsájtják közvitára, augusztus 20-ig kell elkészülnie annak.

A végén Novák tudatta, hogy több volt középvezető személyiség a Jobbikból, így Nagy Sándor, Recsk polgármestere, Vajda Norbert, Végegyháza első embere, Árgyelán János, a párt sárbogárdi jelöltje, valamint Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye volt jobbikos regionális igazgatója, továbbá Császárné Kollár Tímea, a párt egykori budaörsi önkormányzati képviselője csatlakozott a Mi Hazánk Mozgalomhoz.

A Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás által eltávolított Dúró kijelentette, hogy a Jobbikban a trikolor helyét a szivárvány vette át, ezért nem mond le a mandátumáról, vállalja az Országgyűlésben a Mi Hazánk Mozgalom szolgálatát. A bejelentése pillanatában a Jobbik kiadott egy előre megírt közleményt, a következő szöveggel: a Jobbik országos elnöksége visszahívja mandátumából azon képviselőket, akik kiléptek a pártból és akár a 2014-es önkormányzati, akár a 2018-as országgyűlési választáson a Jobbik Magyarországért Mozgalom listáin szereztek képviselői mandátumot.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Toroczkai közölte, hogy a Jobbik ugyanazt csinálja, amit a többi párt, mocskolódik. A Jobbikot Vona tanácsadói tették tönkre. Majd hozzátette: „Furcsa, hogy ezt mondom, de szerintem a Jóisten megmentett minket attól, hogy Jobbik-LMP-Momentum kormány legyen”.

Véleménye alapján meg kell állítani az iszlamizációt és a genderizmus terjedését, továbbá a magyarság nagy sorskérdéseire is választ kell adni. Elsősorban ezek miatt akar egy új, hazafias mozgalmat alapítani. A beszéde végén hivatalosan is bejelentette a Mi Hazánk Mozgalom, mint új politikai erő megalapítását, amelyet az Országgyűlésben Dúró Dóra fog képviselni.

Borítókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely