Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Jubilált a makói Múzeumok Éjszakája

Mesterségek bemutatója, népi játszótér és különböző kézműves foglalkozások is várták a kicsiket, illetve nagyokat a József Attila Városi Múzeum skanzenében a Múzeumok Éjszakája program keretén belül. Este a Homonnai család képeiből nyílt kiállítás, illetve zseblámpás tárlatvezetésre is sor került.

A Múzeumok Éjszakáját már ötödik éve rendezik meg a József Attila Városi Múzeumban. Idén családi programokkal várták az érdeklődőket a skanzenben: a jubileumi rendezvény már délután 4 órakor elkezdődött és sötétedésig meg sem állt. Többek között népi játékokat próbálhattak ki a gyerekek, kézműves foglalkozáson vehettek részt, megtekinthették a múzeum kiállításait, illetve az Ete Népe Történeti Egyesület által a IX-XI. századi kultúrával ismertette meg az érdeklődőket. Sándor József, az egyesület elnöke elmondta, úgy veszi észre, egyre jobban érdekli a fiatalokat ez a korszak is. Jelenleg Mártélyon egy X. századi falurekonstrukciót szeretnének kialakítani.

navigate_before
navigate_next

A Múzeumok Éjszakáján nemcsak a különböző családi programok álltak a középpontban, hanem a fényképek is. Szikszai Zsuzsanna igazgató elmondta, Homonnai Nándorra emlékeztek ezen a napon. A képeiből és a fényképezéshez szükséges eszközeiből nyílt kiállítás. Még sötétkamrát is állítottak fel, ahol mindenki előhívhatott olyan képet, amelyet a helyszínen készített.

Este is folytatódik a programok sokasága: a Maros Táncegyüttes táncházához bárki csatlakozhat 20 órától, de diaporáma vetítés és Szent Iván-éji tűzugrás is lesz majd. Fél 11-től a múzeum sötétségbe borul és zseblámpás tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket.