Hírek Kiemelt hírek

Fokozódott a dzsihadista terror tavaly Európában

Tavaly több mint kétszeresére nőtt a dzsihadista terrortámadások száma Európában az azt megelőző évhez képest – tette közzé az Europol uniós rendőrségi együttműködési szervezet. 2017-ben 33 iszlamista merénylet történt, amelyben 62 ember vesztette életét – írja a Magyar Idők.

Az Európai Unió rendőrsége minden évben kiad egy az Europol által elkészített terrorista helyzetre vonatkozó értékelést – közölte a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a biztonságpolitikai szakértő.

Kis-Benedek József kiemelte, hogy az idei jelentés szerint a dzsihadista merényletek száma megnőtt a tavalyi évhez és a korábbi évekhez képest is.

 

A helyiekre is koncentrálnak

Véleménye szerint, nem csak azzal kell számolni, hogy hány migráns jött Európába, hanem a helyi emberekre kell gondolni.

„A terrorszervezetek arra koncentrálnak, hogy helyi állampolgárokat nyerjenek meg ügyüknek, ezek között az utóbbi időben sok olyan ember van, aki pszichikailag sérült ”

– mondta.

A vallást sem ismerik, könnyen megközelíthetők, és igen könnyen radikalizálhatók, ami azt jelenti, hogy igen könnyen be lehet vetni őket akár cél nélküli támadásokra, akár a nyugati értékek elleni fellépésekre, mint például a manchesteri merénylet volt – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

 

A titkosszolgálatok működnek

A lap azt írja, jól látszik Kis-Benedek József szerint a jelentésből, hogy elég sok merényletet sikerül leleplezni, tehát működik a titkosszolgálat. Az Iszlám Államról is tartalmaz megállapításokat a jelentés: többször is előfordult, hogy egy-egy merényletért a terrorszervezet magára vállalta a felelősséget, pedig a legtöbb esetben köze nem volt hozzá.

„Tulajdonképpen nem képes az ISIS arra, hogy ezeket a merényleteket összefogja”

– magyarázta.

Hangsúlyozta, az már kérdés, hogy vajon a jövőben kell-e számolni hasonló stílusú merényletekre, viszont nagy intézmények elleni támadásokkal nem kell számolni. Kijelentette, a jelentés szerint nem felel meg a valóságnak az, hogy a terroristák tömegpusztító fegyvereket akarnak szerezni.

Hozzátette, aki a saját hazájában komoly büntetésnek van kitéve, azt automatikusan be kell fogadni a német törvények szerint, de az is látható, hogy elég sűrűn változtatják a törvényeket, és próbálják kiszűrni a közveszélyes embereket.

 

Forrás: magyaridok.hu / Fotó: MTI/EPA/Quique García