Hírek Kiemelt hírek

Egészséghetet tartott Kiszombor

Idén is megrendezésre került a Egészséghét Kiszomboron: a hagyománynak számító rendezvénysorozat első, májusi részét követően a napokban folytatódtak a szűrővizsgálatok.

Kedden érsebészeti szűréssel, szerdán orthopediai szűrővizsgálattal várták a lakosságot. Az utolsó napon, ma nyolctól négyig a CSMEK Hódmezővásárhely-Makó és a Makói Egészségfejlesztési Iroda várta egészségszűréssel a kiszomboriakat. Vércukorszint-, koleszterinszint, testsúly-, testmagasság- és testtömegindex-mérés, érszűkület- és anyajegyvizsgálat is helyet kapott a mai programon. Az idősebb nők csontsűrűségmérésen, a férfiak pedig prosztata-megbetegedések rizikószűrésen vehettek részt. A Védőnői Szolgálat épülete mellett mammográfiai vizsgálattal is várták a hölgyeket.

– Több esetben fordult elő, hogy itt szűrtünk ki olyan problémát, amiről az illető nem tudott, és magától valószínűleg szakrendelésre nem ment volna el – mondta el Kozma Anikó. A kiszombori védőnő hozzátette: ennek oka a várólista lehet, és hogy Makóra utazni kell, itt pedig helyben, rugalmasan tudják végezni a szűréseket. Mint elárulta, mindegyik vizsgálat szinte teltházzal működik, de természetes vannak “slágervizsgálatok”, az ultrahangos vizsgálatra 4 óra hossza alatt elkeltek az időpontok. A szűréseken főként nők vesznek részt, de a férfiak közül is van, aki ellátogat, illetve a bőrgyógyászati vizsgálatra a gyerekeket is elszokták hozni.

Harmadik éve vannak jelen a kiszombori Egészséghéten a Makói Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, akiktől életmóddal, táplálkozással és mozgással kapcsolatos tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők.

– Aki nem tud átjönni Makóra hozzánk, azokhoz kijövünk, így könnyebben megtudnak minket közelíteni – mondta el Bodor Kinga, prevenciós tanácsadó.

Szűcs Árpádné minden évben részt vesz a szűréseken, most vérvételre és érszűkület-vizsgálatra érkezett. Mint elmondta, azért vesz mindig részt a szűréseken, hogy megelőzze a bajt.