Hírek Kiemelt hírek Térség

Pitvaros egyedülálló gyárat szeretne

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője Pitvaroson járt testületi ülésen, ahol meghallgatta a település jövőjéről szóló terveket. A munkahelyteremtéssel komolyan foglalkozna a település: egy cukorgyárat szeretnének létrehozni, ahol eritritet állítanának elő.

Az elmúlt időszakban számos beruházás valósulhatott meg Pitvaroson: ennek köszönhetően az intézmények energetikai szempontból fejlődtek, például szeptember 1-jén egy felújított és bővített óvoda várja a gyerekeket. A közüzemi konyha is megújult, illetve egy olyan pályázatot is pozitívan bíráltak el, amelyből olyan gépeket tudnak venni a külterületi földutak karbantartására. Radó Tibor polgármester kiemelte: Lázár János országgyűlési képviselő segítsége nélkül sok projekt nem valósulhatna meg. Munkahelyteremtésre is van egy elképzelése a település vezetőjének: egy egyedülálló üzemet szeretnének alapítani, amely eritrit gyártásával foglalkozna. Ehhez növényi hulladékot használnának fel. Ezt a víztározó területére terveznék.

Lázár János országgyűlési képviselő a rendkívüli testületi ülésen meghallgatta a település jövőképét – kiemelte, örül annak, hogy Pitvarosnak vannak tervei a jövőt illetően. A beszélgetésből kiderült, külső forrás nélkül nehezen tudna fejlődni a község, de az országgyűlési képviselő megígérte, megpróbál mindenben segíteni. A korszerű egészségház megépítésére már nyertek forrást, ám ez – mint sok más településen – a megnövekedett költségek miatt itt sem futja a beruházásra.

– Fontosnak tartom, hogy a 4434. számú országút, amely Mezőhegyest, Pitvarost és Csanádpalotát köti össze megújuljon, illetve kerékpárút is épüljön – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, szívén viseli, hogy egészen Tótkomlósig jó autóút legyen, hiszen a pitvarosiak közül is sokan arrafelé járnak dolgozni. Továbbá együttműködést javasolt Tótkomlóssal, Mezőhegyessel és Orosházával is.

Az evangélikus templom nagyon rossz állapotban van: Lázár János úgy véli, fel kell venni a kapcsolatot az egyházzal és megtárgyalni az épület jövőjét. A település vezetősége arra gondolt, hogy közösségi térré lehetne alakítani, például a zeneiskola növendékeinek koncertteremként is funkcionálhatna.

Ahogy már máskor is, az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a felzárkózás foglalkoztatja, szeretné, a 2030-ra olyan szinten lenne a térség, mint egy átlagos osztrák régió.