Hírek Kiemelt hírek Térség

A turizmusra építene Nagyér és Ambrózfalva

Rendkívüli testületi ülésre invitálta Lázár János országgyűlési képviselőt a nagyéri és az ambrózfalvi önkormányzat. A település vezetői elmondták, a turizmusra szeretnének építeni. A két faluban nagy gondot okoznak az elhagyott és romos, de hitel alatt álló ingatlanok.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője Nagyéren és Ambrózfalván járt rendkívüli testületi ülésen. Nagyér polgármestere az országgyűlési képviselővel megosztotta, a település több pályázatot is benyújtott, illetve konzorciumban is részt vesz. Lőrincz Tibor elmondta, a falusi turizmusra szeretnének építeni, ezért többek között járdaépítésre, térfigyelő kamerák telepítésére és szikes élővilág kialakításra is szükség van. A Zöld Béka Diákszállás évi 2 millió forint bevételt termel, amelyet vissza is tudnának forgatni a turizmusba.

Nagyér demográfiai állapota stagnáló, évek óta nem volt olyan, hogy legalább 10 baba született volna a településen. Bár országos probléma, Lőrincz Tibor úgy gondolja, ha több lenne a munkahely, szívesebben vállalnának gyereket a fiatalok. Az is kiderült, hogy főleg Orosházára, Tótkomlósra és Mezőhegyesre járnak el dolgozni a nagyériek.

– A magyar kormány és jómagam is a mezőhegyesi ménesbirtokban látom a jövőt. Az elkövetkező időszakban rengeteget fog fejlődni, több szakemberre is szükség lesz a mezőgazdaságban, az állattartásban és a turisztikában is – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

Ami a településnek fejfájást okoz, azok  a lakatlan, romos házak, amelyeket sok esetben benki hitel is terhel. Nagyéren összesen 242 ingatlan van, ebből 83 üresen áll és 20-22 olyan rossz állapotban, hogy csak lebontani érdemes. A legdrágább telek több mint 500 millió forintba kerül és egy rom áll rajta. Ezt az önkormányzat birtokába venné – tette hozzá Lőrincz Tibor. Lázár János elmondta, az eddigi tapasztalatai szerint az összes településen gondot okoznak ezek az ingatlanok, ezért megpróbál tenni valamit az ügy érdekében.

Ahogy Nagyér, Ambrózfalva is a turizmusban látja a jövőt. Például tájházat, helytörténeti gyűjteményt hoznának létre, illetve a víztoronyban komoly turisztikai potenciált látnak, ha kilátóvá lehetne alakítani. Ezen kívül művelődési házat szeretnének, út- és járdafelújításokat, valamint templom és a ravatalozó épületét is helyrehoznák. Csirik László polgármester elmondta, kerékpárút építésben is gondolkoznak – ezt Lázár János is támogatja. Mint kiderült, Ambrózfalváról is főleg Mezőhegyesre, Tótkomlósra és Orosházára járnak át dolgozni, mivel ezek a települések közelebb vannak, mint Makó.