Hírek Kiemelt hírek Makó

A múzeum fűtésrendszere is megújul a nyári karbantartás során

Hamarosan megkezdődnek az önkormányzati fenntartású intézmények, cégek nyári karbantartási munkálatai. A múzeumban a fűtésrendszer fog megújulni, de a bölcsődében, az óvodákban és a sportcsarnokban is lesznek látványos és hasznos újítások.

A Makói Óvoda négy épületében is zajlanak majd karbantartási és felújítási munkálatok. Bába Andrásné intézményvezető elmondta: az Erdélyi püspök utcai székhelyépületen nagy hangsúlyt fektetnek az árnyékolásra, redőnyöket szerelnek fel és az épület teraszán is egy nagy átalakítás veszi majd kezdetét. A Kálvin téri tagintézményben szintén a komfortérzet javításáért a homokozó fölé is napvédelem kerül, hiszen e nélkül napos időszakban nem tudják használni a homokozókat. A tavalyi után folytatják idén a fürdőszobák felújítását: cserélik a szanitereket, csaptelepeket. Az előző évben elkezdődött a Kassai utcai tagintézményben a fűtés korszerűsítése, a kazán cseréje után idén további munkálatok várhatóak; a radiátorokat és a csőrendszert is lecserélik, amely a takarékos működés szempontjából is fontos. Az épületekben a tálalókonyhák festése is meg fog történni, két tornaszoba pedig új burkolatot és padlózatot is kap, amely nemcsak kopásálló, hanem csúszásmentes is lesz.

Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója is beszámolt a leendő fejlesztésekről. A múzeumban késő nyáron, az ősz folyamán fog megkezdődni a fűtésrendszer korszerűsítése. Az 1981-ben épült múzeumot bár akkoriban a legmagasabb színvonalon tervezték meg és rendezték be, mára elkopott és elavulttá vált, időszerű a rendszer cseréje. A mostani kazán helyett két darab kondenzációs kazán fog dolgozni, megújult radiátorok segítségével. Ez az időszaki kiállító termet, és az állandó kiállító termet érinti.

Zsámboki Zsolt, a Makói Polgármesteri Hivatal műszaki csoportvezetője elmondta: az önkormányzat az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idei évben is 10 millió forintot tervezett be az intézmények karbantartására, ez túlnyomó többségben a makói óvodák tagintézményeire összpontosul. A Kassai és az Erdélyi püspök utcai óvodában egy-egy ivókút is kiépítésre kerül. Az ENI bölcsődékben a karbantartásának a költségvetése benne van az intézmény költségvetési soraiban, az önkormányzat viszont az idei évben úgy döntött, hogy két darab fürdőszoba felújítását vállalja a Kálvin téri bölcsődében, 5-5 millió forint értékben. Ennek oka, hogy a 35 éves fürdőszobák nem felelnek meg a mai kornak. Az ENI bölcsődék saját költségvetésük terhére a Búza utcai bölcsőde külső kerítésének festését is elvégzi ebben az évben, illetve tervben van az épület faszerkezetének külső homlokzatának festése is – az önkormányzati keret terhére. Saját költségvetés terhére jelenleg is zajlik a belső falfelületek festése.

Az Erdei János Városi Sportcsarnok felújítása a tavalyi év végén megtörtént, de idén további két öltöző is megújulhat: teljes burkolat- és szanitercsere várható. A Hagymatikum saját költségvetésébe be van tervezve a felújítás: az idei évben már az egyik kültéri medence szivattyúcseréje, illetve a fürdő homlokzatán lévő fafelületek felújítása is megtörtént, első alkalommal. A tervek közt szerepel, hogy év végén a tanuszoda homlokzatát is felújítják. Az elromlott élménylabdát a gyártó belgiumi cég több tízmilliós áron vállalta volna, hogy megjavítja, egy helyi cég viszont a töredékéért, saját fejlesztéssel megjavította.