Hírek Kiemelt hírek Térség

Lassan visszatér az élet Csanádpalotára

Újra utcafórumokon számol be a település helyzetéről a lakosságnak Nyergesné Kovács Erzsébet, ahol elhangzott, az adósságrendezési eljárás végével stabillá vált Csanádpalota működése. A jövőben azonban sokkal nagyobb gondot kell fordítani a felelős gazdálkodásra, hogy ne kerüljenek megint bajba.

Rekordidő alatt, mindössze négy hónap után lezárhatták a 72 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően az adósságrendezési eljárást Csanádpalotán, mondta el az összegyűlt lakosoknak a polgármester. Összesen 24 hitelezői igény érkezett az önkormányzathoz, 57 millió forint értékben.

– Az önkormányzat gazdasági helyzete stabilizálódott, azok a pénzügyi problémák, amelyek nagyon nyomasztottak bennünket elhárultak, a számlákat határidőre ki tudjuk egyenlíteni – ismertette Nyergesné Kovács Erzsébet.

A polgármester azonban azt is kiemelte, hogy a jövőben a bevételekhez kell igazítani a kiadásokat, az nem lehet megoldás, hogy túltervezik a bevételeket papíron, ezt nagyon fontos szem előtt tartani, bár a képviselő testület ebben valószínűleg nem fog mindig egyetérteni.

A magas költségek és főként szakemberhiány miatt eldőlt az is, hogy a környező településekkel kötött szociális  társulásból kilép Csanádpalota, a feladatokat a következő évtől egy új, saját fenntartású intézménnyel végeznék, így az ellátás nem változik.

A bevételek növelésére és fenntartására azonban folyamatosan törekedni kell, ezért bevezetésre kerül a kommunális adó (ami egyébként gyakorlatilag minden más településen volt eddig is), illetve a szóbeszédben elterjedt egy „teraszadó” bevezetése is. Utóbbival kapcsolatban azonban Nyergesné Kovács Erzsébet azt közölte, ez a közterülethasználati díjat jelenti, ami vállalkozásokra vonatkozik, ha kiülő helységük van.

Ilyen egyébként eddig is volt, csak az önkormányzat „elfelejtette” kiszámlázni az utóbbi években, az összege pedig 1920 és 3600 forint között van havonta. A lakossági fórumon az is kiderült, hogy idén először nyújtott be az önkormányzat földalapú támogatásra kérelmet, ami mintegy 500 ezer forintot jelent a településnek. Korábban is lehetőség lett volna erre, ám valamiért nem foglalkozott vele senki, pedig hát sok kicsi sokra megy, ugye.

A testületi üléseket videón rögzítik, és a honlap is folyamatosan frissül, hogy a lakosság számára minden információ elérhető legyen. Nagy sikere volt nemrég az elektronikai hulladékgyűjtésnek, ezért lesz ilyen ősz környékén újra. A hulladék elszállítása semmibe nem kerül az önkormányzatnak, ám csak akkor, ha olyan eszközöket vesznek át, ami nincs megbontva.

A közfoglalkoztatottak száma viszont nagyon lecsökkent, tavaly júliusban még 195 volt, most az anyagi lehetőségekhez mérten 90 főre pályázott Csanádpalota, ám ezt a létszámot sem tudják a kezdettől fogva feltölteni, jelenleg 68 közmunkás van. A feladatok viszont nem csökkentek, ezért például többször előfordult, hogy a fűnyírás nem haladt megfelelő ütemben a közterületeken.