Hírek Színes

Makocino – online te(l)jeskávé

Magyar sztálinizmus, a sokszínűség gyökértelensége, Európa öntudatra ébredése, darázsveszélyes déligyümölcsök. Szerdai koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Tanítvány

Az árulás jutalma.

Hetven éve alakult meg a kommunista élcsapat, Rákosi Mátyás állampárt: a Magyar Dolgozók Pártja lett a Rákosi Mátyás nevével fémjelzett kíméletlen kommunista diktatúra és elnyomás politikai központja – tekint vissza az Origo.hu.

„Ettől kezdve azonban a párton belül már mindent ‘Sztálin legjobb magyar tanítványa’, Rákosi Mátyás diktált. Marosán is megkapta a júdáspénzét, akit az MDP budapesti bizottságának első titkári pozíciójába helyeztek az árulás jutalmaként. A Szociáldemokrata Párt kommunisták által kierőszakolt fúziójával az MDP-nek ténylegesen egyetlen szóba jöhető riválisa sem maradt a belpolitikai küzdőtéren.”

Hetven éve alakult meg a kommunista élcsapat, Rákosi Mátyás állampártja

Hetven éve, 1948. június 12-én, miután a Szociáldemokrata Párt jobb szárnyának utolsó tagjait is eltávolították a nagy múltú munkáspárt soraiból, Szakasits Árpád és a kriptokommunista Marosán György levezényelte az SZDP beolvadását a Magyar Kommunista Pártba. Az így létrejött Magyar Dolgozók Pártja lett a Rákosi Mátyás nevével fémjelzett kíméletlen kommunista diktatúra és elnyomás politikai központja.

Gyökértelenség

Félreértelmezett sokszínűség.

A mai nyugati ember szégyelli a kultúráját és fél a kihívásoktól – vázolja a Mandiner.hu-nak adott interjúban Frank Furedi brit szociológus.

„A sokszínűség igazából nem érték. Ha értéket csinálunk belőle, az oda vezet, hogy elkezdjük azt gondolni: rossz, ha nincs megfelelő sokszínűség, rossz, ha mondjuk egy városban csak magyarok vagy csak fehérek élnek. Rossz, ha csak heteroszexuális emberek a barátaim, miért nincsenek homoszexuális barátaim is, és így tovább. Ha így gondolkodunk, nem mondhatjuk azt: az én gondolataim, az én országom, az én vallásom fontosabbak nekem, mint a másik kultúrája, országa, vallása. Emiatt nagyon sokan már azt sem tudják, hogy kicsodák valójában, nem ismerik önmagukat, a gyökereiket.”

Gyáva lett a nyugati ember – Frank Furedi a Mandinernek | Mandiner.nemzedék

A mai nyugati ember szégyelli a kultúráját és fél a kihívásoktól – mondja Frank Furedi brit szociológus. A magyar származású tudós szerint noha sokan járnak egyetemre, kevés a valódi értelmiségi. A professzort az egyetemi oktatásról, a fiatalok neveléséről, a PISA-tesztről és a relativizmus veszélyeiről kérdeztük. Interjúnk.

Útkeresés

Európa ébredése.

Változóban van a mértékadó uniós országok politikája – erről Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő beszél a Hirado.hu cikkében.

„Ma már Angela Merkel is azt mondja, hogy hiba volt korlátozás nélkül beengedni azokat a menekülteket, akik nem jogosultak a menekültstátuszra – közölte Gyarmati István (…). Amikor váratlanul rázúdul egy ilyen probléma egy országra, ott útkeresés folyik, hogy megtalálják a megfelelő módszereket annak kezelésére. Úgy tűnik, Európa afelé halad, hogy kialakuljon egy közös uniós politika az illegális bevándorlással kapcsolatban – mondta Gyarmati.”

Gyarmati: Változóban van a mértékadó uniós országok politikája

Magyarország bizonyos értelemben véve nekünk dolgozik az unió külső határának védelmével – mondta a német kancellár az ARD német országos köztelevízióban. Angela Merkel kijelentése meglepő, a magyar migrációs politikáról az elmúlt években nem sok pozitívum hangzott el a hivatalos német közbeszédben.

Csípés

Darázsveszélyes déligyümölcsök.

Veszélyre figyelmeztet a szakértő: ismeretlen darázsfaj fészkelte be magát Magyarországra – írja a Blikk Online.

„A szakembert Budára riasztották, ahol a tulajdonost meg is csípte a nálunk korábban nem látott faj egyik egyede. Biztos, hogy nem őshonos fajról van szó, vélhetően déligyümölcsökkel érkeztek az országba, majd elszaporodtak.”

Veszélyre figyelmeztet a szakértő: ismeretlen darázsfaj fészkelte be magát Magyarországra

Boros Tibor méhrajbefogó öt éve kezdte a rovarok irtását, ijedt családokat mentett meg, de ilyen fészekkel még ő sem találkozott. – Tulajdonképpen ugyanolyan fészekkel volt dolgom, mint a német vagy francia darazsak esetében: papírfészekben dolgoztak a rovarok, csakhogy a nagy labdafészek alatt egy cső alakú forma vezetett ki.