A Makó és Térsége Víziközmű Társulat végelszámolását követően június 19-től fizetik ki a tagokat. Makón ez mintegy 7700 háztartást érint – az önkormányzat augusztus 8-ig naponta 200 sorszámot fog kiadni, négy pénztár fog működni.

A körülbelül nettó 15 ezer forintnyi összeget június 19-től a polgármesteri hivatalban vehetik át a Makó Város illetőségi területén lévő tagok a hivatal ügyintézési idejében (kedd, szerda, csütörtök 9 és 15 óra között). A technikai lebonyolítást az önkormányzat vállalta a végelszámolóval közösen, így még gyorsabban sor kerülhet a kifizetésre, hiszen augusztus 8-ig négy pénztár is működni fog, de utalás formájában is kérhetik az összeget a tagok.

– A 119 millió forintos fennmaradt összeget Makó Város Önkormányzata teljes összegben visszafizeti a tagoknak. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert volt olyan időszak, amikor nem volt biztos, hogy ez kifizetésre kerülhet. Az önkormányzat, a városvezetés részéről mindenféleképpen nagy öröm, hogy ezt visszaadhatjuk a makói érintett lakosoknak. – mondta el Farkas Éva Erzsébet polgármester.

– 2017-ben született meg a döntés arról, hogy a megmaradt társulati vagyont vissza tudjuk fizetni a lakosság részére. Sokáig nem volt ez biztos, voltak pályázattal kapcsolatos ellenőrzések, pályázatlezárással kapcsolatos teendők, amelyeket el kellett végezni, sokat kellett ezen dolgozni, hogy eljussunk addig, hogy ez az összeg visszafizethető legyen – tette hozzá Molnár Viktor, a Makó és Térsége Víziközmű Társulat végelszámolója.

Makó, Apátfalva, Maroslele, Földeák és Kiszombor illetőségi területén lévő társulati tagoknak is jár vissza a társulat megmaradt vagyonából. Településenként ezek különböző összegek, attól függően, hogy mennyi maradt meg a beruházásból. A nem makói illetőségi területen lévő tagok a Társulati székhely pénztárában kaphatják meg az összeget, a Tinódi utca 8/A szám alatt kedden és csütörtökön 8 és 16 óra között. Ehhez minden esetben szükséges a kifizetési adatlap kitöltése, ez alapján ellenőrzik, hogy jár-e a kifizetés.

Vargáné Nagy Éva pénzügyi irodavezető kiemelte: nagyon fontos az adatlap minél hamarabbi visszajuttatása, amelyet a polgármesteri hivatal mindkét portáján zárt dobozokban helyezhetnek el, vagy felvihetik az első emelet 115 és 116-os szobájába az érintettek.

Aki jön, hozza magával személyi igazolványát és adókártyáját, illetve ha nem saját nevében fogja átvenni, akkor meghatalmazást is. Amennyiben hagyatékba került az ingatlan, és az elhunyt nevén van a társulási tagnak a dokumentációja, nagyon fontos, hogy a hagyatéki végzést is vigye magával.

Ha haszonélvezet van az ingatlanon, akkor a haszonélvező nevére kell kitölteni az adatlapot, ha több örökös van a hagyatéki végzésen, akkor pedig meg kell egyezni az örökösökkel, hogy ki fogja kitölteni, és a többi örökösnek egy egyetemleges nyilatkozatot kell tennie, hogy a társa eljárhat az ügyben. Az adatlap mellékleten kívül ez esetben még a hagyatéki végzés másolata és a hozzájáruló(k) nyilatkozata is kell, hogy felvehesse a társulási hozzájárulás visszafizetését.

– Mindennap az Úri utcai porta felől 200 sorszámot fogunk kiadni, mert egy nap négy pénztárral ennyi főt tudunk biztosan kifizetni. – mondta el Vargáné Nagy Éva, hozzátéve: csak azok kapják meg a sorsszámot, akiknél a megfelelő személyi okmányok ott vannak. Az augusztus 8-i dátum nem jogvesztő hatállyal bír, a kifizetést még 5 évig igényelhetik a társulati tagok, csak az intenzív kifizetés tart addig.

Ha valaki nem biztos benne, hogy társulási tag-e, a polgármesteri hivatalban személyesen vagy telefonon kaphat erről tájékoztatást, hogy jogosult-e a visszatérítésre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest