Hírek Kiemelt hírek Térség

Felívelő pályán Magyarcsanád

Nagyon komoly előrelépés volt a településen az elmúlt években, Magyarcsanád új művelődési házat és egészségházat is kapott, amihez gyógyszertár is tartozik. Nehézségek és feladatok persze itt is vannak, Lázár János ezekről tájékozódott a falu képviselő testületénél.

– Itt nagyon nehéz helyzetből kellett talpra állni, most egy konszolidált, rendezett, 700 milliós fejlesztési munkát elvégző képviselő testülettel ülünk le beszélni arról, milyen feladatokat tűzzünk ki magunk elé.  – emelte ki a térség országgyűlési képviselője Magyarcsanádon.

Lázár János a képviselő testületnek elmondta, érezte az utóbbi években, hogy nem jut elég ideje a választókerületéhez tartozó településekre, ezen szeretne most változtatni, 3-4 havonta leülni a településvezetésekkel és átbeszélni a legfontosabb problémákat.

Az alapvető infrastruktúra rendbetétele elsődleges kérdés, hangsúlyozta, mindenhol azt tapasztalja, hogy a falvakban élők számára nagyon fontos, hogy rendbe kell hozni az orvosi rendelőt, művelődési ház kell, valamint az óvoda, iskola, utak, járdák belvízelvezető rendszerek rendben legyenek.

navigate_before
navigate_next

A képviselő arra is emlékeztetett, fontos, hogy a működés racionális legyen, mindig lehet egy kicsit spórolni, többek között például az energetikai korszerűsítésekkel, ami csökkenti a rezsit, ebből pedig később fejlesztésre lehet költeni. A megélhetéshez a mezőgazdaság és a határon túli együttműködés fejlesztése is nagyban hozzá tud járulni.

– Ezeket kell összehangolni, ezekből az erőforrásokból kell gazdálkodni, mert csoda nem fog történni – fejtette ki Lázár János arra utalva, hogy kevés esély van a nagy, nemzetközi cégek ideköltözésére, a mezőhegyesi állami gazdaság azonban rengeteg munkahelyet teremthet.

Több település a térségben komoly nehézségekbe ütközött a már megnyert TOP-os pályázatok megvalósításánál, ugyanis az építőipar hatalmasat drágult, nincs ez másként Magyarcsanád esetében sem, ahol van olyan beruházás, amelynek 42%-al emelkedtek a költségei.

Az EU-s szabályok miatt azonban így a pályázatok elszámolása is problémás lehet, Lázár János azonban kiemelte, ez Magyarországon jelenleg ezres nagyságrendű települést érint, így a kérdéskört központilag kell rendezni, mert a fejlesztésekre mindenképpen szükség van.

Magyarcsanádnak még mindig gondot okoz a településen áthaladó hatalmas forgalom is, ami a határ felé megy. Farkas János polgármestertől megtudtuk, jelenleg ez mintegy 24 ezer kamiont jelent havonta, és körülbelül ugyanennyi személyautót. A nagylaki elkerülő út már épül, ám a térség országgyűlési képviselőjének arra az esetre is van terve, ha ez nem lesz elég.

– Meg kell nézzük, hogy annak milyen lesz a hatása, ha nem oldja meg a problémát, akkor Magyarcsanádnál még egy elkerülőt kell építeni, mert belátható időn belül semmi garancia nincs arra, hogy Románia Schengen-tag lesz. Addig pedig a régi nagylaki határátkelőhelyet fenn kell tartani. – szögezte le Lázár János.

A falunak régi vágya valamikori Csanádi-híd újjáépítése is, ami Romániával kötné össze a térséget. A határmenti településekkel való együttműködés Magyarcsanádnak iparűzési adóbevételt, a szomszéd országból érkezőknek pedig autópálya csatlakozást jelentene, így voltaképpen mindenki nagyon jól járna vele, tudtuk meg a polgármestertől.

 

One Response

  1. Azért azzal a véleménnyel erősen vitatkoznék, hogy “semmi garancia nincs arra, hogy Románia Schengen tag lesz”
    Az Európai Parlament 2018.május 30-án fogadta el határozatában, hogy Romániát és Bulgáriát fel kell venni a Schengeni övezetbe.

Comments are closed.