Hírek Kiemelt hírek Térség

Művelődési házat és kerékpárutat szeretnének Kövegyen

Rendkívüli testületi ülést tartottak Kövegyen, melyen részt vett Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is. A polgármester beszámolt a település legfontosabb terveiről, illetve a következő időszak lehetséges fejlesztéseiről is szó esett.

Galgóczkiné Krobák Mária a tavalyi szociális jellegű kiadások mellett összegezte a tervezett idei adóbevételeket, a község falugondnoki szolgálatának bevételeit és kiadásait, illetve a tavalyi pénzmaradvány felhasználását is a rendkívüli testületi ülésen. A polgármester összehasonlította az utóbbi évek születésszámait, amely szerint 2010 óta 29-en születtek a településen – az utóbbi három évben növekedés figyelhető meg. 2017-ben pedig 15 óvodás és 45 iskolás kezdte meg a tanévet.

A körülbelül 400 fős Kövegyen mintegy 200 nyugdíjas és 100 gyermek lakik. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője ennek kapcsán arra volt kíváncsi, hogy a négymillió forintos települési támogatást az idősekre vagy a fiatalokra költik. A polgármester szerint vegyesen, az időseket is támogatják, mivel sokan kevés nyugdíjból élnek, a gyerekeknek pedig a beiskolázásban segítik, illetve egyéb támogatásokkal is készülnek.

A település egyik fontos feladata a fiatalok helyben tartása. Az önkormányzat két lakást is felújított, amelyekben jelenleg is laknak, egy család, illetve egy fiatal pár, kedvezményes díjért. A térség országgyűlési képviselője arra is rákérdezett, hogy a fiatalok mennyire veszik igénybe a CSOK-ot. A polgármester szerint viszont ez nem igazán jellemző, nincsenek olyan lakások, amire használni tudnák, főként régi építésű házak alkotják a települést.

A 130 lakható ház mellett ráadásul mintegy 50-60 romos ház van, amelyek leginkább lebontásra várnak, ám ezt több dolog is nehezíti. A jogi problémák mellett nagy költségekkel is jár, illetve amennyiben van is tulajdonosa, úgy meg kell velük egyezni, ezen pedig nem segít a tulajdonviszonyok rendezetlensége. Lázár János kiemelte, megpróbál segíteni, hiszen a romos házak nem jó üzenettel bírnak azoknak, akik a szomszédban laknak, vagy ide költöznének.

A foglalkoztatottságról is szó esett: csökkent a közmunkaprogramban lévők száma, többen helyezkedtek el a versenyszférában, illetve csökkent a munkanélküliség is. A csúcsidőszakban 40-45 közmunkás volt a településen, jelenleg 25, akik aktívan ellátják a faluban a teendőket.

Az egyik legfontosabb a művelődési ház felújítása lenne, amelyben bálokat és egyéb programokat tudnának szervezni. Egy 150-160 fő befogadására alkalmas művelődési ház mintegy 60-70 millió forintba kerülne, egy ekkora épület viszont szükséges volna, hiszen nagyon sok nyugdíjas van a településen, akik részt vennének a különböző programokon. A másik régi nagy terv, hogy a falut összekössék a csanádpalotai kerékpárúttal, hogy biztonságosan tudják megközelíteni a várost.

A tervek között szerepel továbbá még TOP pályázatok minél előbbi megvalósítása, az önkormányzati épületek állagmegóvása, az orvosi rendelő felújítása és a járdák felújítása és karbantartása is.

Lázár János szerint nagyon fontos kérdés ennek a térségnek az élhetővé tétele. Ez a térség, így többek között Kövegy is az első nagy állami figyelmet az M43-as autópálya építésekor kapta.

– Az ország szempontjából, munkaerőpiac és gazdaság szempontjából ez a térség egy tartalék, és ezzel a térséggel kell és lehet is valamit kezdeni – tekintett vissza az országgyűlési képviselő, aki szerint a legnagyobb kihívás az, hogy hogyan lehet a kövegyiek életét jól megszervezni, illetve megteremteni azokat a lehetőségeket, hogy a fiatalok itt tudjanak maradni. Ebben segíthet a mezőgazdaság, illetve Mezőhegyes és Makó közelsége is.