Hírek Makó

Megosztották és megvitatták az Ipari Park fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatokat

A disszeminációs rendezvényen bemutatásra kerültek az elvégzett munkaszakaszok, illetve elhangzottak a legfontosabb tapasztalatok, fejlesztési javaslatok – mindezt egy workshop keretein belül is megvitathatták a résztvevők.

Makó Város Önkormányzata a „Helyi foglalkoztatási együttműködések” című felhívás keretében támogatást nyert a „Makói paktum – helyi foglalkoztatási együttműködések kialakítása” TOP-os projekt megvalósításához. A projekt keretében az Ipari Park fejlesztésével kapcsolatos elemzés és akcióterv készítését a Responsum Kft. végezte el.

– Egy ipari park egy település életében rendkívül komoly szerepet tud játszani, egy kimozdítási pont, egy sarokpont lehet a gazdaság fejlesztésében. Abban a projektben, amit volt szerencsénk megvalósítani, egy szélesebb összefüggésben próbáltuk elhelyezni a makói ipari parkot a helyi gazdasági élet szövetében. Először megnéztük azt, hogy Makónak általában milyen gazdasági karakterjegyei vannak, melyek azok a pontok, amelyek nehézséget okoznak a helyi gazdasági fejlődés tekintetében, illetve melyek azok a területek, amelyek adott esetben kapaszkodói, erősségei lehetnek a helyi gazdaságnak – mondta el Lendvay Endre.

Az elemzést és akciótervet készítő Responsum Kft. ügyvezetője hozzátette:

– Makónak a hagyományos értékei közé tartozik, hogy elég komoly mezőgazdasága van, nagyon jó adottságai vannak a kertészeti kultúra, termesztés tekintetében, viszont a mezőgazdasági tevékenység abszolút nem egy jövedelmező tevékenység. Menekülnek ebből a szektorból az emberek, és ezt a menekülést kellene valami ügyes technikával lelassítani, megállítani. Egyrészt azért, hogy a felhalmozott tudás ne vesszen el, mert ez több száz év alatt halmozódik fel, de egy generáció alatt úgy el tud tűnni, mintha ott sem lett volna, másrészről pedig azért, hogy az emberek itt helyben valamilyen megélhetési perspektívához jussanak. Ehhez viszont az kell, hogy azok a termékek, amiket a mezőgazdaság megtermel, az közelebb kerüljön a piachoz, hogy ne a közvetítőknél halmozódjon fel a haszon, hanem az adott esetben egy kevéssel több tudjon maradni a termelőknél, és ehhez közelíteni kell a piacot a termelési zónához, és ebben a tekintetben látjuk azt, hogy komoly erőforrás lehet az Ipari Park is.

Az előadást egy workshop követte, ahol a térségben működő vállalkozók oszthatták meg tapasztalataikat és visszajelzéseiket a fejlesztés kapcsán.

One Response

  1. Mondjuk közvilágitás kellene a Királyhegyesi út Ipari parki részére….

Comments are closed.