Belföld Hírek

Felfüggeszthetik a Jobbik költségvetési támogatását

Többszöri felszólítás ellenére sem készített megfelelő intézkedési tervet a Jobbik – írja közleményében az Állami Számvevőszék.

Az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve közleményében kitért az előzményekre is. Ebből kiderült 2018 januárjában hozták nyilvánosságra a Jobbikról szóló jelentést, amelyben megállapították, hogy a párt a 2015-2016-ben nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodást. A vizsgálat azt is feltárta, hogy a Jobbik 2017 első félévében tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, ami jogszabályellenes.

A párt, bár a határidőn belül visszaküldte az előírt intézkedési tervet, azonban ez nem volt megfelelő, ezért az ÁSZ azt nem fogadta el, ahogyan a másodjára elküldött tervet sem.

A jogszabály azt írja elő, hogy ha az ellenőrzött szervezet nem küldi meg határidőben az intézkedési tervet, vagy az nem elfogadható, akkor az ÁSZ kezdeményezheti a költségvetési támogatások felfüggesztését. Ez utóbbi miatt lépett is az ellenőrző szervezet.

Az Állami Számvevőszék ugyanakkor a napokban jelentette be azt is, hogy elfogadta a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd intézkedési tervét. Az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési pedig már áprilisban megfelelőnek lett.

Az adóhatóság pedig azt közölte, napokon belül megkaphatják elektronikusan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fizetési felhívását a korábban megbüntetett pártok. Az ÁSZ szerint a Jobbik 331,660 millió, az Együtt 9,815 millió, a Demokratikus Koalíció (DK) 8,245 millió, a Párbeszéd 7,525 millió, a Liberálisok 6,185 millió, az LMP 4,420 millió, az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást. A bírságot eddig egyedül az MSZP fizette be.