Hírek Kiemelt hírek Sport

Tizenöt magyar érem Belgrádban – megnyertük az éremtáblát is

A magyar versenyzők 15 érmet, hat aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot gyűjtöttek a vasárnap zárult belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon, s ezzel az éremtáblázat élén zártak. Az olimpiai számokat tekintve 3-3-2 a dobogós mérleg.

Az első döntős napon, szombaton egy győzelmet aratott Hüttner Csaba szövetségi kapitány válogatottja, az 500 méteres női kajaknégyes – Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra – állhatott fel a dobogó tetejére, így a tavalyi évet anyai örömök, illetve sérülés miatt kihagyó Kozák és Kárász is sikeresen tért vissza a nemzetközi porondra.  

A két K-1 1000 méteres számban egyformán ezüstérmet szereztek a magyarok Kopasz Bálint és Takács Tamara révén, a Pupp Noémi, Csipes Tamara kajakos duó pedig harmadik lett ezen a távon.

Vasárnap délelőtt, a további 500-as fináléban három aranyat és egy-egy ezüstöt, valamint bronzot gyűjtöttek a magyarok. Kozák a K-1-es, míg a címvédőként indult Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó a C-2-es versenyt nyerte meg magabiztosan, a Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettős pedig szoros versenyben, meglepetésre bizonyult a leggyorsabbnak K-2-ben.

A nők hasonló számában Medveczky Erika és Csipes második lett, a harmadik helyet pedig a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összeállítású férfi kajaknégyes szerezte.

A legrövidebb távon, 200 méteren egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérem volt a mérleg. Az első hely az utolsó döntőben, női C-2-ben született az 500-on is győztes Balla, Takács Kincső duónak köszönhetően. Kozák két arany után ezen a távon ezüstérmes lett egyesben, Balla pedig – ugyancsak egyesben – egy bronzzal gazdagodott. Harmadik lett a címvédőként vízre szállt Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó is.

A záró 5000 méteres versenyekben a kajakos Takács Tamara nyert, a kenus Lakatos Zsanett pedig a második helyen ért célba.

 

Arany / Ezüst / Bronz

Magyarország: 6 / 5 / 4
Németország: 4 / 5 / 2
Oroszország: 3 / 6 / 3
Fehéroroszország: 3 / 5 / 1
Spanyolország: 3 / 1 / 3
Csehország: 3 / – /  –
Lengyelország: 2 / 1 / 4
Portugália: 2 / 1 / 1
Szerbia: 1 / 1 / 1
Franciaország: 1 / 1 / –
Románia: 1 / 1 / –
Georgia: 1 / – / –
Ukrajna: – / 2 / 3
Litvánia: – / 1 / –
Szlovákia: – / 1 / –
Belgium: – / – / 2
Olaszország: – / – / 2
Dánia: – / – / 1
Moldova: – / – / 1
Norvégia: – / – / 1
Svédország: – / – / 1

 

Borítókép: MTI Fotó: Kovács Tamás