Kiemelt hírek Makó Színes

A hét embere: Fruzsa Kata

A 18 éves Fruzsa Kata nem pihen: a táncos lány nemcsak az érettségi kellős közepén jár, hanem a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételeire és versenyekre is készül.

– Annak idején hogyan jött a tánc?

– Már kiskorom óta táncolok, először modern táncoltam 3 évig, majd 5 évig aerobikoztam és azóta társas táncolok, kisebb-nagyobb sikerekkel. Körülbelül 4 éve versenyzek. Több országos bajnoki címem van és magyar bajnoki hetedik vagyok.

– A családban volt más is, akik a tánc világában benne volt vagy esetleg társas táncolt?

– A családomban senki sem táncolt, de nem is sportolt, csak én. Én táncolok, tesóm viszont mérnök.

– Melyik táncegyesületnél vagy?

– A szentesi Silver Táncegyesületnél táncolok jelenleg. Ők az egyik legsikeresebb egyesület Magyarországon. Az edzőm Szepesi József és a táncpartnerem Bődi Dénes. Ő már többszörös országos bajnok, a Magyar Bajnoki Döntőjében is táncolt több éve. 24 éves és most végez a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Körülbelül február óta a partnerem, és már kezdünk összeszokni. Előtte is jó kapcsolatban voltunk, így könnyebb volt.

– Mi volt a legszebb és legnehezebb pillanatod a táncban?

– Voltak nehéz pillanatok: nemrég felvételiztem az egyetemre és ez egy elég idegőrlő állapot, mivel nem tudjuk meg azonnal, hogy tovább jutottunk-e a következő fordulóra. 24 főt vesznek fel és több mint 70-en jelentkeztünk. Az egyesületünkből nyolcan indultunk a helyekért.

Szép pillanatnak tudom az országos bajnoki címeket, a Magyar Bajnokságot és a sikereket, amiket elértem.

– Mik a céljaid?

– Bejutni az egyetemre, táncolni, jó pár évig versenyezni és utána tanítani. Most is foglalkozok kicsikkel Makón az oviban. Vannak esküvői párjaim is, akiket felkészítek.

– Makón laksz, Szentesre jársz tánciskolába – hogyan tudod beosztani az idődet, mikor van szabadidőd?

– Hetente többször megyek át Szentesre edzeni. Általában kedd délutánonként járok iskolába, szerdánként angolból, csütörtökön matematikából veszek különórát, illetve csütörtökön és pénteken óvodásokkal foglalkozok, majd ismét Szentes. Egy szombat van, amikor pihenhetek.

– Ez nem fárasztó?

– Ha úgy adódik, hogy nem kell menni Szentesre valamelyik nap, akkor az jó, de ha több ilyen alkalom van, hogy nem megyek, illetve ha sérülés, vagy betegség jön közbe, akkor már unatkozok.

– Milyen az óvodásokkal foglalkozni?

– Középső és nagycsoportosokkal foglalkozok. A kisebbeknél általában 27-en vannak. Néha szófogadóak, néha kicsit rosszabbak, de akkor jön egy kis büntetés és utána megy minden. Vannak tehetséges gyerekek és a szülőknek is szóltam, hogy érdemes lenne őket beíratni táncolni. De az esküvői párjaim is nagyon ügyesek, remek dolgokat tudok kihozni belőlük.

– Nyári szünet jön, végzel a középiskolával is. Tudsz majd pihenni vagy dolgozol majd?

– Szinte edzés lesz folyamatosan. Egész júliusban táborról táborra megyünk, majd lesz egy időszak, amikor minden este fellépésünk lesz Horvátországban. Körülbelül három hét szünetem lesz, amikor nincs edzés.

– Versenyekre most készülsz?

– Igen: júniusban lesz a Szőke Tisza táncverseny Szegeden. Majd meglátjuk, hogy addigra megy-e majd úgy, ahogy egy versenyen kellene. Ha nem, akkor leghamarabb szeptemberben veszünk részt egy megmérettetésen vagy külföldre megyünk.

– Mit tudsz azoknak üzenni, akik hezitálnak, hogy belefogjanak a táncolásba?

Érdemes belevágni, mert szerintem jó. Megmozgat, izmosodok tőle és csinossá tesz, úgyhogy szerintem megéri táncolni.

Borítókép és videók: Fruzsa Kata.