Belföld Hírek Kiemelt hírek

Dől, borul a Jobbik

Sorra dobják kukába tagságukat a párt vidéki szereplői Toroczkai László kizárása után. Az ásotthalmi polgármester közben nyilvánosságra hozta az elnökválasztáson mondott beszédét, amit egy támogatója vett fel, mert az elnökség nem adta ki neki.

Ahogyan az várható volt, a többek között Vona Gábor testőrével és Szabó Gábor pártigazgató édesapjával felálló bizottság csütörtök este kizárta Toroczkai Lászlót a pártból. Bár az új elnökség folyamatosan kisebbíteni akarta az ásotthalmi polgármester jelentőségét, mondván had menjen csak és vigye magával az egyfogúakat, mostanra úgy tűnik a volt alelnököt nagyon sokan fogják követni.

Pénteken kezdte például Dúró Dóra, aki szerint a Jobbik sokkal több, mint Vona Gábor. Az országgyűlési képviselő, aki még mindig nem döntötte el, visszaadja-e a mandátumát azt nyilatkozta nem szeretett volna kilépni, szerinte nem neki és nem a pártból kizárt Toroczkai László volt alelnök követőinek kellett volna kilépniük, mert ők azt az irányvonalat viszik tovább, amelyet a Jobbik alapító nyilatkozatában is rögzítettek. A végső döntését a mandátumról június 23-a után, a Toroczkai László által szervezett összejövetelt követően hozza meg.

– Véget ér egy korszak, lezárul egy hosszú időszak: sok bajtársammal együtt kilépek a Jobbikból, mert nincs hova hátráljunk, s vétkesek közt cinkos, aki néma – fogalmaz a képviselő a Facebookon, akit hamarosan férje, Novák Előd is követett.

– Szégyen, hogy csak azért, mert valakinek a tiétektől eltérő véleménye van, ki kell zárni! – írja Szőcs Norbert, a párt Baranya megyei elnöke aki szintén a közösségi oldalon a vállalhatatlan etikai döntésre, és a Dúró Dóra elleni aljas támadásra hivatkozva. Ő ezzel együtt a bólyi szervezet vezetését is otthagyta, jelezve, hogy feloszlatják magukat.

Bejelentette kilépését Fazekas Gabriella is, aki 2010-ben a párt terézvárosi polgármester-jelöltje volt.

– A tisztújítás előtti sokszor erőszakos agitáció, – főleg azok irányába, akik nem rejtették véka alá a véleményüket – Toroczkai László előre levezényelt eltávolítása, Dúró Dóra elleni, az 50-es éveket idéző koncepciós eljárás, mellyel kizárták a frakcióból és mandátuma visszaadására szólították fel., a pohár túlcsordult. A számomra nehéz döntést a mai nappal meghoztam, kilépek a Jobbik tagjainak a sorából – fogalmaz.

Kilépését bejelentette Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere, Szmik Lajos, Győrújbarát képviselő-testületének tagja és a párt Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésének tagja, valamint Szabó Ákos, a Jobbiknagykátai alapszervezetének elnöke. Megszűnt a lőrinci és a lepsényi Jobbik-alapszervezetet, utóbbi elnöke, Gieber Lajos a Mi Magunk tagjai között folytatja a munkát.

Dobi Zsolt, a párt Csongrád megyei sajtófőnöke szintén a Facebookon közölte, hogy kilép a Jobbikból. Ő egy Wass Albertet idézettel távozott: “Számomra nem vigasztalás, hogy millióknak fáj ugyanaz, ami nekem. Magamnak fáj, ami bennem fáj.”

Megyei szinten érdekes azonban, hogy Tóth Péter a párt szegedi önkormányzati képviselője a Facebookján éppen Toroczkai kizárásán örömködik, igaz osztják is ezért a szimpatizánsok rendesen.

Mint korábban megírtuk Zeitler Ádám makói önkormányzati képviselő is Sneider Tamás mellé esküdött fel, bár Makón sem minden küldött rászavazott. Arról is felröppentek hírek, hogy a korábbi országgyűlési képviselő jelölt Kiss Attila inkább Toroczkai felé húzna, akivel a választási kampányban több közös fórumot is tartott.

Ásotthalom polgármestere közben saját közösségi oldalán nyilvánosságra hozta azt a beszédet is, amit az elnökválasztás előtt mondott. Igaz hiába kérte a pártvezetéstől, nem tőlük kapta meg, hanem az egyik küldöttől, aki felvette.