Kiemelt hírek Makó Színes

Birtokba vették a Maxi Mozgáskottát a gyerekek

A.SZ.T.A, ez is sikerült! Ma használhatták először a sajátos nevelési igényű fiatalok és egészséges társaik azt a mozgásfejlesztő eszközt, amire A Szivárványon Túl Alapítvány tavaly gyűjtést kezdeményezett.

2017 nyarán hozta létre Varga Mónika és férje A Szivárványon Túl Alapítványt. Az A.SZ.T.A Makón és a kistérségben e gyegyedülálló kezdeményezés. Olyan gyerekeknek és felnőtteknek teremt közösségi élményt és találkozási lehetőséget, akik speciális nevelést igényelnek. Értelmi sérültek, autisták és Down-szindrómások, illetve bármilyen más fogyatékkal élők és családjaik, önkéntesek és segítők gyűlnek össze havonta a Szent István téri székházban, ahol az ingyenes foglalkozásaikat tartják. Változatos tevékenységekkel, tartalmasan töltik együtt az időt a résztvevők. Állandó gyógypedagógus segíti a munkájukat, volt már kézműves, zenei és néptánc foglalkozásuk, sünis és kutyás terápia a gyerekeknek, a felnőtteknek pedig előadások, tanácsadás, de közös sütögetést is rendeztek már. – Nagyon sokat jelent, hogy meg tudjuk egymással osztani a problémáinkat, a kérdéseinket és úgy érezzük, nem vagyunk egyedül – mondta Varga Mónika, az alapítvány kuratóriumának elnöke, akit személyes érintettsége motivált a szervezet megalakítására. Családjának három gyermeke közül a legkisebb, a hét esztendős Enikő autisztikus tünetekkel él. Mint mondja, nagyjából 200 olyan család érintett Makón és környékén, akiknek az általuk biztosított programok reményt és kikapcsolódást jelentenek. Közülük hét, már aktív tagja a közösségnek.

Megalakulásuktól kezdve tervük volt, hogy mozgásfejlesztéseket is biztosítsanak. Egy Maxi Mozgáskotta nevű komplett eszköztárra gyűjtöttek, amely a gyermekek testi és pszichológiai sajátosságaihoz alkalmazkodva játékos, módon fejleszti testi, kognitív, affektív és viselkedéses funkcióit. – Magyar Gábor pszichológus-testnevelő találmánya sokoldalúan hasznosítható és variálható, főként az óvodás és az alsó tagozatos korosztályban használható. Nagyon népszerű a kicsik között, akiknek ez mozgást és játékot jelent – mutatta be a Maxi Mozgáskottát Gyulai Éva gyógypedagógus.

A szükséges feltételek megteremtéséhez felhívásokat tettek közzé és támogatókat kerestek az alapítvány tagjai. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult. – Novemberben indult a gyűjtés és két hónap múlva állt rendelkezésünkre a szükséges pénz. Nemrégiben érkezett meg az eszköz, amit ma adunk át. Nyáron szeretnénk rendszeres fejlesztéseket nyújtani és közösségi programokat szervezni – tájékoztatott Varga Mónika. A megnyitó ünnepségen egy kis ajándékot is kaptak a résztvevők. – Meglepetés virágmagokkal akarunk kedveskedni mindenkinek. Ültessük el őket és legyünk a szeretet kertészei, az emberek szívében is – kérte Molnár Anikó, az alapítvány kuratóriumának tagja.

Aki szeretné támogatni az alapítvány céljait, személyesen vagy a 10402829-50526866-89691010 számlaszámom megteheti. Kapcsolat és további információk: Facebook: A Szivárványon Túl Alapítvány, aszta2017@gmail.com, 70/288 9628.

navigate_before
navigate_next