Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Orvosi bálra is készült hímzett ruha

Terítők, blúzok és egy bálra készült ruha is helyet kapott a Hagymaház aulájában a „Minden, ami hímzés” című kiállításon. Különböző kalocsai, békési, vásárhelyi és szatmári tájegységre jellemző darabokat is kiállítottak a helyi nyugdíjas klub tagjai.

Bár mostanában nem annyira megszokott, régen még a mezőgazdasági munka ebédszünetében is hímeztek, gobelineztek az asszonyok. Ferenczi Józsefné, a Gerizdesi Nyugdíjas Klub vezetője elárulta a „Minden, ami hímzés” című kiállítás előtt, hogy az ő családjában anyáról lányra szállt a technika elsajátítása.

– Sajnos a hímzés fortélyát én nem tudtam továbbadni, mivel két fiam van, de kiskorukban ők is kipróbálták. Az óvodában hímeztek, varrtak. Az unokám már nem ér rá, mert tanul, de annyit megkért, hogy mutassam meg neki, hogyan kell egy gombot felvarrni – mesélte Gizi mama. A Gerizdesi Nyugdíjas Klub vezetője a mai napig alkot. – A legnagyobb munkám 3 hónap alatt készült el, amíg el volt törve a lábam. Körülbelül 1 méter 80 centi hosszú és 60 centi széles, ókalocsai mintát hímeztem rá.

A Hagymaház aulájába 177 terítőt állítottak ki, amelyet különböző makói nyugdíjas klubok tagjai készítettek. Blúzok és egy ruha is helyet kapott a tárlaton: utóbbit Siposné Pánczél Ilona varrta meg a ruhát és díszítette ki. A darabot egy orvosi bálon is viselte. Egy hónap alatt készült el vele egykor.

– Anyukámtól szerettem és tanultam meg a hímzést. Fiatalabb koromban annyira nem érdekelt, olyan 30 éves korom körül kezdtem bele és rengeteget hímeztem – árulta el Icu. Mostanában már nem igazán varr, de apróbb terítőket készít, illetve külföldön élő ismerőseink is szokott még hímezni. Icu úgy véli, a fiatalabb korosztály azért nem hímez vagy gobelinezik, mert a mai előrehaladott technikai világban nem köti le őket ez a hobbi.

navigate_before
navigate_next

Szikszai Zsuzsannától, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója nyitotta meg a tárlatot. Az igazgató elmondta, Makó és környékén az asszonyok főleg szőrhímzés technikát alkalmaztak, azonban a kiállított darabok között ilyet nem lehet felfedezni. A vásárhelyi és apátfalvi fehér lyukhímzés is jellegzetes volt.