Nemrégiben nyerte meg a fiatal gazdák számára kiírt pályázatot Fekete Tímea, aki családi gazdálkodásban dolgozik már egész fiatal kora óta. Timi a mezőgazdasági munka mellett edzéseket is tart. Legutóbb a Gazdák Szépe versenyen is részt vett, ahol a közönségszavazáson a második helyet szerezte meg.

Fekete Tímea fiatal gazda már 5 éve intenzíven benne van a mezőgazdaságban, de mivel a családja már évtizedek óta ezzel foglalkozik, már gyerekként megismerkedett ezzel a világgal: még képek is bizonyítják, hogy már kiskorában is válogatta a vöröshagymát vagy épp pucolta a fokhagymát. 2 évvel ezelőtt folyt bele a termelésbe is édesapja és sógora mellett.

– Főként zöldségfélékkel foglalkozunk, a fő profilunk a petrezselyem és a fokhagyma. Utóbbiból van őszi és tavaszi fajtánk, illetve magyar és francia fokhagymáink is vetőmagként. Vetésforgóként van búza, kukorica, mustár és napraforgó is – fogalmazott Timi.

Nemrég derült ki, hogy az 5 éves, Fiatal Gazda pályázatot is elnyerte. Bár még nem tudja, hogy mire fogja fordítani azt az összeget, amelyből felépítheti a saját gazdaságát. Timi úgy véli, a fiataloknak egyre nehezebb belefogni a mezőgazdaságba, mivel ebben a szektorban is drágák a szükséges anyagok, mint például a trágya vagy a növényvédő szerek, de a földbérleti díjak is magasak.

– Ebből a szempontból szerencsés vagyok, mert apukám már 30 éve ezzel foglalkozik, vannak földjeink és sok gépünk, amellyel könnyebb a munka, de még mindig vannak olyan feladatok, amelyeket kézi erővel kell megoldanunk. Azt gondolom, egyre nehezebb jó munkaerőt keresni, találni és egyre kevesebben szeretnének a mezőgazdaságban dolgozni – magyarázta a fiatal gazda.

A mezőgazdasági munka mellett Timi edzéseket is tart Makón és vasárnaponként Apátfalván is. Elárulta: édesapjának már a legelején leszögezte, hogy szeretné ezt is csinálni – ebben támogatta a családja.

– Mondtam, hogy nekem ez a kikapcsolódás kell. Megesik, hogy kijövök dolgozni a földbe, lenyomom a napot, tusolás után edzést tartok, majd apa szól, hogy az öntözőt el kell indítani. 5 éve eldöntöttem, hogy a mozgást beleszövöm az életembe. Nagyon kevés órát mondok le, szinte az összes edzést megtartom. Ez kikapcsolódás számomra – mondta Timi.

Nemrég a Jóska Bátyám szépségversenyt hirdetett, amin a makói gazdász is részt vett. A közönségszavazáson végül a második helyet szerezte meg Timi. A videójában mindennapjait mutatta be.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest