Hírek Kiemelt hírek Makó

Két megfelelő minta kell a strand megnyitásához

Pénteken és hétfőn is vesznek mintát a Marosból a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály munkatársai. A Kalandpart melletti szabadstrand csak azután nyithat ki, ha mindkét eredmény megfelelő lesz.

Egészen a Maros folyó közepéig vitték be Orkonyi Norbertet, hogy mintát tudjon venni a vízből idén első alkalommal. Dr. Bosnyákovits Tünde, Csongrád megyei tiszti főorvos elmondta, minden szabadstandon megnézik a vízminőségét, és ha két alkalommal is „megfelelő” lesz a minősítése, akkor nyithatnak ki. Ez van Makón is: pénteken és hétfőn is lesz mintavétel.

– Ennek az a célja, hogy meghatározzuk a víz minőségét, a benne lévő baktériumok mennyiségét, számát. Két nagyon fontos baktériumról beszélhetünk ebben az esetben: az egyik az Enterococcus faecalis, ennek a szintje 100 milliliterenként az 500-at nem haladhatja meg. A másik az Escherichia coli, amelynek szintje nem lehet az 1500-nál magasabb – fogalmazott a tiszti főorvos.

A mintáknak két eredménye lehet: vagy megfelelő, vagy nem megfelelő. A strandok csak abban az esetben nyithatnak ki, ha kétszer a megfelelő eredményt hozta a vizsgálat. Ha a mai értékek mégis a nem megfelelőt mutatják, a Marosból még két alkalommal kell mintát venni. Továbbá a szezon alatt is várható még vizsgálat. Dr. Bosnyákovits Tünde kiemelte, a folyóvíz rendkívüli esemény hatására változhat.

A szabadstrandok megnyitásához szükséges ivóvizet, mellékhelyiséget és zuhanyzót is – ezek a Maros-parton megtalálhatóak – biztosítani, illetve ki kell jelölni bóják segítségével a fürdőhelyet és táblával jelezni a kijelölt fürdőhelyet. Továbbá a folyómedret is át kell vizsgálni.