Belföld Hírek

Toroczkai szerint tömegek fogják otthagyni a Jobbikot

Csütörtökön kellene etikai bizottság elé állnia áll a korábbi alelnöknek, azonban lehet, hogy nem megy el, mert külföldön van, amit jelzett is a vezetésnek. Az intés nem igazán volt hatással rá, ismét kőkemény üzenetet címzett a pártvezetésnek, gyanús ügyeket felemlegetve – írja az Origo.

Konkrét bizonyítékom van rá, hogy Sneider Tamás, a Jobbik jelenlegi elnöke és a párt más vezetői Juhász Péter megszűnő pártját, az Együttöt segítették volna pénzzel a Jobbik kasszájából – emelt a téten az eddig is nagy botrányt kavart ügyben Toroczkai László. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó politikus kitért arra is, hogy sokszor a sajtóból kellett értesülnie jobbikos ügyekről, kétéves alelnöksége alatt rendszeresen és szándékosan igyekeztek elzárni előle fontos információkat, és tudatosan zárták ki a döntésekből is. Kifogásolta, hogy miközben személyes pénzügyi felelőssége volt, egyáltalán nem volt rálátása a Jobbik pénzügyeire.

– Sokszor úgy éreztem, hogy Heller Ágnesnek több információja van a Jobbikról, mint nekem – tette hozzá ironikusan.

Toroczkai azt jósolja, hogy az elkövetkező időszakban „tömegek, akár komplett alapszervezetek” fogják otthagyni a pártot, és bízik benne, hogy a Mi Magunk elnevezésű platformjuk zászlóbontó gyűlésén csatlakoznak hozzájuk június 23-án. Mi következik a radikális vezetőnek ebből az állításából? Új párt van alakulóban. Toroczkai szerint ez a politikai formáció egy éven belül erősebb lesz, mint a Jobbik.

Rengetegen jelzik nekem támogatásukat – erősítette magát a csütörtökön a Jobbik etikai bizottsága elé álló politikus. Hozzátette, mindenképp számít Volner János, Apáti István, és Steinmetz Ádám támogatására, ők tiltakoztak Dúró Dóra frakcióból való kizárása ellen.

Toroczkai a képviselőcsoport egyéb tagjait is csatlakozásra szólította fel. A „hányan hagyják ott a Jobbikot” kérdéskör pikantériája, hogy Gyöngyösi Márton elnökhelyettes korábban csupán egy-két hőzöngőről beszélt, míg Toroczkai komplett alapszervezetek távozásával számol. Az idő eldönti, melyiküknek lesz igaza.

Volt még egy érdekes momentuma a politikus nyilatkozatának. A Magyar Hírlap megkérdezte tőle, mire utalt, amikor Sneideréknek címezve azt írta közösségi oldalán, „volt még néhány ilyen ügy, ami az utóbbi időben vált világossá”. Ezek: Vona Gábor hanukai üdvözlete, szereplése a Spinoza-házban, vagy hogy a bukott pártelnök nyilvánosan elhatárolódott a burka viselését tiltó ásotthalmi rendelettől.

A sornak közel sincs vége, azonban ezeket nem ismertette a párt korábbi alelnöke, hanem helyette meglehetősen titokzatosan fogalmazott.

Voltak más belső ügyek is, amelyek a Jobbik szavazóinak nagyon nem tetszenének– folytatta. A sejtelmességet fokozva átlavírozott zsarolásba, és a következőket mondta: Akiknek szól, azok tudják, miről van szó.

Miközben a párton belüli csoportok egymással vannak elfoglalva, újabb középvezető hagyta ott a Jobbikot. Szmik Lajos tegnap közösségi oldalán jelezte, hogy kilépett a pártból és a Jobbik Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat frakciójából. Rövid írásából kiderült, hogy döntését már „egy régebb óta húzódó összeférhetetlenség miatt”, és „a Jobbikon belül egy ideje megváltozott nézetek” miatt hozta meg. Nem hagy fel a politizálással, függetlenként folytatja.