Hírek Kiemelt hírek Térség

Lámpatesteket telepítettek a tanyasi buszmegállókhoz

A Földművelésügyi Minisztérium pályázatának köszönhetően a makói térségben kilenc napelemes lámpatestet tudtak telepíteni az út menti buszmegállókhoz. Ez a beruházás megkönnyíti téli időszakban való buszvárakozást.

Közel 5 millió forint érték telepítettek napelemes lámpatesteket a Palotai, a Maroslelei, a Földeáki, a Rákosi, Igási és a Kiszombori út mentén. A beruházáshoz 2 millió 500 ezer forint önerőt kellett biztosítani a városnak. Kádár József települési képviselő elmondta, szeretnének még több buszvárót megvilágítani a tanyasi utak mentén, ehhez keresik a pályázatok is. Tervben van még a Bogárzói úti megállót biztosítani, illetve az Igási úton is található olyan várakozási hely, amelyet érdemes lehet kivilágítani.

Mészáros Sándorné tanyatulajdonos megerősítette: ez a beruházás nagyban fogja segíteni a közlekedést, hiszen a tanyákon nincs közvilágítás, illetve a téli időszakban sötétben érkeznek a gyerekek és az idősek a buszmegállókhoz. Sokan csak tömegközlekedéssel jutnak el Makóra és más kistérségi településre.

– Nagyon örültünk ezeknek a lámpatesteknek, mivel így nem kell majd zseblámpával és láthatósági mellényben várakozni a buszra – fogalmazott a tanyatulajdonos.  

A beruházás kivitelezését a Sapi-Vil Bt. nyerte meg. Mészáros Istvántól, a cég ügyvezető igazgatójától megtudtuk a napelemes kandelábereket akkumulátor tölti fel, és a 180 amperórás telepek akár 4-5 napot tudnak világítani olyan időszakban is, amikor kevesebb a fénysugárzás ideje. A karbantartás szempontjából is költséghatékony, mivel az akkumulátorok legalább 4-5 évet bírnak ki, esetleg az égőket kell cserélni. 

– Ezeknek a lámpáknak a téli időszakban lesznek nagy szerepei, mivel korábban sötétedik. Az viszont tévedés, hogy télen nem fog annyira tölteni a napelem, mert a napsugarak beesési szöge akkor a legjobbak, így hatékonyabban tudnak tölteni a napelemes rendszerek – tette hozzá az igazgató.