Kiemelt hírek Makó Színes

Közösségi összefogással zajlik a temető helyreállítása Makón

Pusztító erejű vihar csapott le tegnap Makóra, amely óriási károkat okozott a város több pontján. Nem kímélte a belvárosi katolikus temetőt sem, ahol gyökerestől is csavart ki fákat a nagy erejű szél. Személyi sérülés nem történt, de számos sír összetört és megrongálódott. Jelenleg közösségi összefogással folyik a helyreállítás.

Megdöbbentő látvány fogadta a Kálvária utcai sírkertbe látogatókat ma. Sokan keresték fel szeretteik sírját azért, hogy megnézzék, érintettek-e az időjárás okozta károkban. Mint ismert, június 6-án, szerdán, a kora délutáni órákban érte el a vihar Makót, amely különösen nagy erővel csapott le a belváros egyes részeire. Hatalmas pusztítást végzett a katolikus temetőben is, ahol egészséges fák gyökerestől fordultak ki és ágak szakadtak le az óriási erejű szél miatt.
Egy hölgy szomorúan állapította meg, hogy szüleinek a síremlékére pont úgy esett a fa, hogy teljesen kettétörte azt. Nagyon rosszul érintette a történés, de amennyire lehetséges, megértéssel vette tudomásul a tényeket. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy erről a helyzetről senki nem tehet, csak egyelőre nem látja, hogyan és miből fogja intézni a javítást.

Több idős látogató jegyezte meg, hogy nem emlékszenek hasonló esetre. Felmerült a kérdés köztük, kellenek-e fák a sírkertbe, de rögtön meg is jegyezték, hogy igen, mert az árnyékára szükség van és esztétikailag is fontosak.
Sajnos elterjedt a közösségi oldalakon az az információ, hogy a károk rendezése a tulajdonos egyházközséget terheli. Ez nem így van, de Pálfai Zoltán plébános elmondta, próbálnak segítséget nyújtani az érintetteknek. – Minden törvényi előírásnak eleget teszünk a fenntartással kapcsolatban. A területen lévő épületekre van biztosítás, de azok nem sérültek meg az extrém időjárásban. A sírok magántulajdonban állnak, ezért az esetleges helyreállítási költség a hozzátartozókat terheli. Természetesen keressük a lehetőségét annak, hogy a károsultak mellé állhassunk. Ezért már felvettem a kapcsolatot a püspökséggel és önkormányzattal is – tájékoztatott a város római katolikus plébánosa. Pontos felmérést és fotókat is készítenek a kialakult állapotról, de szeretné kérni a családokat is, hogy éljenek bejelentéssel a Szent István téri plébánián, hogy együttműködve keressenek megoldást.


A közös összefogás ereje nem csak itt, de a helyreállítási munkálatok során is tapasztalható volt. A gondnokság emberein kívül több önkéntes tevékenykedett rögtön a vihar után és a következő napon is. – Plébános úr felhívására azonnal jöttünk, most igyekszünk járhatóvá tenni az utakat, és a balesetveszélyes körülményeket megszüntetni. Rengeteg a tennivaló, ahogyan most látjuk, 2-3 napos munka még biztosan van – számolt be Balázs Lajos, aki Kun Antallal együtt éppen a leszakadt ágakat gyűjtötte össze. Segítő kezekre továbbra is szükség van, akinek módjában áll hozzájárulni ilyen módon a helyreállításhoz, várják őket a belvárosi temetőben.
A Kálvária utcai sírkert egyébként a legrendezettebbek közé tartozik a kistérségben is, üzemeltetői nagy gondossággal tartják rendben. Mindig vizsgálják a fák állapotát, a közelmúltban cserélték ki a kutakat és jelenleg is folyik a hulladéktárolók felújítása.

navigate_before
navigate_next