Kiemelt hírek Térség

Az utak és a járdák állapota a földeákiak legnagyobb problémája

Az utak és a járdák rendbetétele a földeákiak legfőbb igénye – derült ki a helyi képviselő-testület ma késő délután kezdődött ülésén, melyen Lázár János azt kérte: tételesen, forintosítva írják le neki, hogy melyik fejlesztési terv, hány forintba kerül.

A térség országgyűlési képviselője ma késő délután azt vett részt a földeáki testületi ülésen, hogy meghallgassa, milyen fejlesztési terveihez kéri a segítségét a helyi testület. Lázár János elmondta, hogy míg az előző ciklusban a választókerület polgármestereivel alakított ki szoros munkakapcsolatot, ebben a ciklusban a képviselő-testületekkel is meg kívánja tenni ezt. Ezért vesz részt mind a 19 település képviselő-testületi ülésein. És persze azért, hogy megtudakolja, melyik településen milyen fejlesztési tervekhez kérik a segítségét.

Az ülésen először Hajnal Gábor polgármester ismertette a Földeák népesedési és gazdasági helyzetét. Prezentációjából kiderül, hogy bár az itt élők száma valamivel csökkent, a gyermeklétszámok azonban biztosítják az óvoda és az iskola stabil működését. 2016-ban a településről 136-an költöztek el, de 147-en beköltöztek ide. A falu 1458 háza mintegy 20 százaléka áll üresen, harmadok romos.

Földeákon már nincs sáros utca, de a 22,5 kilométeres belterületi út egy részére ráférne a felújítás. Ez a két dolog a falu akut problémája.

A fejlesztési tervek, azaz a megoldásra váró feladatok közt szerepel a Száraz-éri híd felújítása, mely nem egy a község önerejéből, az óvoda konyhája felújítása, a művelődési ház felújítása, a Magyar Közútkezelő Zrt. kezelésében lévő utak (Makói sor, Makói utca, Zárda utca, Vásárhelyi utca) állapota, a belvízelvezető csatornahálózat felújítása, a már említett járda és útépítés, a térfigyelő kamerarendszer felújítása, a sportcsarnok helyrajzi számon belüli áthelyezése, a közvilágítás korszerűsítése, tájház vásárlás és köztéri emlékhely kialakítása az államalapítás, illetve az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Lázár János arról érdeklődött, hogy mi az elképzelése a testületnek a fiatalok helyben tartása érdekében? Válaszként a helyi, főként a gyerekekkel, az egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatásokról, valamint a sportcsarnok építéssel és a helyi civil szervezetek székházának számító művelődési ház felújításáról esett szó. És arról, hogy Földeák a csendet, s a nyugalmat is biztosítja az itt élőknek. A falu munkavállalói zöme azonban a szomszédos városokban, azaz Makón, Vásárhelyen vagy Szegeden dolgozik. S ha módjukban áll, akkor előbb-utóbb ott is telepednek le.

Lázár János hangsúlyozta, hogy már elnyert sportcsarnok építése előtti adminisztratív akadályok hamarosan elhárulnak, de megvalósul a konyha és a művelődési ház felújítása eddig beváltatlan ígérete. Azt mondta, hogy a járdaépítésnél azt találja a legjobb megoldásnak, hogy azt önerőből a lakosok valósítsák meg, de a szükséges építőanyagokat a község biztosítsa mindehhez.

A térség országgyűlési képviselője felhívta a testület által összeállított terv mellett a digitális világ kihívásait, kérte, hogy kérjék ki a fiatalok véleményét is a helyi fejlesztési ügyekben. Azt is elmondta, hogy míg korábban a választásokat követően már nem kérdezték meg az embereket csak a következő kampány idején, addig most folyamatosan ki kell azt kérni.

Hangsúlyozta, hogy a testületnek egyre fokozottabban kell figyelnie az idősek ellátására is, akikből egyre több él a faluban.