Kiemelt hírek Makó Színes

A fejlődés kulcsa az érzelmi nevelés

A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a KÉSZ makói csoportjának meghívására érkezett Makóra Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató. A Korona Szállóban tartott mai előadásán az érzelmi intelligencia fejlesztésének fontosságáról és lehetőségeiről beszélt.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita a nevelés témájának kutatására tette fel az életét, fő érdeklődési területe a személyiséget hatékonyan fejlesztő tudást és tapasztalatot átadó tanítás. Kiemelten foglalkozik az érzelmi intelligencia humán tőkévé alakításának lehetőségeivel. Évek óta járja az országot módszertani és életvezetési témájú előadásaival, amelyek közül ma sokunk kérdésére adott magyarázatot, „Miért nem működik a százszor megmondtam? – A válasz az érzelmi nevelésben rejlik, ami nagyon fontos szerepet tölt be a tanulásban, a magatartásban, a párkapcsolatban, és a munkahelyen is. Ennek ellenére mégis azt tapasztaljuk, hogy nem kap elég figyelmet sem az iskolában, sem a családban – értékelt az előadó, aki rögtön hozzátette, a területtel kapcsolatos készségek sokáig fejleszthetők, taníthatók és még át is írhatók, ezért rendkívül lényeges, hogy foglalkozzunk vele. Viszont nem mindegy, hogyan tesszük mindezt. A megbeszélés, az értelmezés, a vizsgáztatás itt nem vezet célravezető, csak az élmény, a tapasztalat és az azonosulás lehet az.

A szakember gátló tényezőnek tartja ebben a munkában azt, hogy a családtagoknak kevés idejük van egymásra, valamint a különféle „kütyük” használatát is, mert nem valódi, hanem virtuális tapasztalatot ad a fiataloknak. Az iskolában gondot jelent az intellektus fejlesztésének hangsúlya az érzelmi hátrányára. – Pedagógusként, szülőként lényeges feladatunk ennek az aránynak a javítása. Sikeres oktatási reformoknál tapasztalható, hogy mindig az EQ terület megnövelésével értek el eredményt. Gondolok itt a zenetanításra, a különféle művészeti ágak bevonására, a projekt módszerek alkalmazására, a dráma, színház vagy családi életre nevelés, konfliktuskezelés, önismereti műhelyek megvalósítására – vázolta a lehetőségeket a szakember, aki szerint ezek a pedagógiai tartalmak megújító hatásúak lehetnek.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége makói csoportjának meghívására érkezett a városba. – Tavalyi megalakulásunk óta ez a második előadás, amit meghirdettünk a térségben élőknek. Most is egy olyan témát választottunk, amely mindannyiunkat érint, és keresztény alapokról közelíti meg a nevelés ügyét – tudtuk meg dr. Nagy Jenőtől, a KÉSZ helyi elnökétől.

navigate_before
navigate_next