Kiemelt hírek Makó

Restaurálják a városházi raktárban talált egyik Barcsay festményt

Hat beadott pályázatból négyet megnyert a makói múzeum és könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumától. Összesen 1 millió 595 ezer forintot kapnak. 450 ezer forintból újul meg A kék egű táj. A címlapon a restaurálás előtt álló festmény.

Barcsay Jenő Kék egű táj című festményének restaurálására 450 ezer forintot kapott. Ez az egyik a mester két korai festménye közül, mely még 2015-ben került elő a városháza 101 számú, raktárnak használt szobájából. Akkor ezeket az alkotásokat rövid időre kiállította a múzeum a nagyközönség elé, majd később a gyűjteménybe került.

– Mindenképp szeretnék ezen festményeket a későbbiekben állandó kiállítás szerepeltetni, így a restaurálási munkákat el kell végezni rajtuk. Brutyó Máriát, a makói származású restaurátort kérte fel az intézmény erre a feladatra. Remélhetőleg az idén vagy legkésőbb 2019 első negyed évében elkészül a felújítási munka – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától. A József Attila Városi Könyvtár és múzeum igazgatója elmondta: a József Attila Múzeum harmadik évkönyvének kiadására 350 ezer forintot kaptak. A múzeumi évkönyv sorozatát tavaly indították el, eddig két kötet jelent meg, az egyik a „Hírös Makaiak” emlékévhez kapcsolódott, a másik pedig a 90 éves Tóth Ferenc, egykori múzeumigazgató tiszteletére jelent meg. A 3. kötet a Néprajzosok Makói találkozójának előadásait hivatott egybe gyűjteni.

Szintén a nyertes pályázatok közé tartozik és 500 ezer forintot nyert az Új, élményközpontú könyvtár megvalósítására – Minőségi szolgáltatásokkal a használókért pályázat, mely a 2019-ben megnyíló új könyvtár minőségi kulturális programokkal, eseményekkel, könyvbemutatókkal való feltöltését fogja segíteni.

És 295 ezer forintot nyertek A Kisvárosi ikonok-Makói életképek a Homonnai fényképészcsalád szemével című kiállítás megrendezésére és a hozzá kapcsolódó katalógus megjelentetésére. Az idei Múzeumok éjszakáján mutatják be a makói Homonnai fényképészcsalád hagyatékából a múzeumba került egykori eszközeiből, és az üvegnegatív gyűjteményéből összeállított kiállítást , s jelenik meg a katalógus. Ebben a munkában a Makói Fotóbarátok Egyesületének tagjai, Szűcs Tibor és Szabó Magdolna Homonnai kutatók segítették a múzeumot.