Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Igény van az igazságtévő hősökre

Bene Zoltán író Nagy Gábor néprajzkutatóval beszélgetett Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című könyvéről, és annak főszereplőjéről, a népi hősről, aki bár hasonlít a történelmi Rózsa Sándorra, mégsem egyezik vele.

A József Attila Városi Könyvtár vendége volt Bene Zoltán, aki egy beszélgetés során mutatta be betyárpikareszkjét, Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjait, amely egy 11, lazán összefüggő fejezetből álló prózafüzér, amelyet Török Eszter rajzai díszítenek.

– A Rózsasándor, egybeírva, az egyféle Rózsa Sándor esszencia; az a népi hős, amilyennek lennie kellett volna a valódi Rózsa Sándornak, aki egyébként egy cégéres gazember volt nagy valószínűséggel, és nem igaz az, hogy csak a gazdagoktól rabolt és a szegényeknek odaadta, de valamiért egyrészt így maradt meg az emberek emlékezetébe, másrészt nyilván erre igény van, hogy legyenek ilyen igazságtévő “supermanek”, ilyen hősök, mint amilyen Rózsa Sándor, vagy egyáltalán a betyárok a magyar mitológiában – mondta el Bene Zoltán.

Az író továbbá hozzátette: rendkívül fontos az, hogy mitológiája legyen egy közösségnek, a nemzet identitása is leginkább a mitológiában fogható meg. A mitológia olyan a közösség szempontjából, mint az egyén szempontjából a mese: nagyon sok mindent lehet belőle tanulni, ellesni, és egyfajta összetartozás-érzés is keletkezik ezekből a mítoszokból.

– Minden mítosz addig él, amíg változik. A mítosz is, a mese is akkor jó, akkor fontos, akkor mondd el valami olyat, amire igény van, hogyha folyamatosan mesélik, és nem változatlanul mesélik. Mindig változnia kell, hiszen halad az idő, változnak a körülmények, és ezekre a változó körülményekre reagálnia kell a mítoszoknak. Éppen ezért ha valaki 2016-ban – mint én is –  egy Rózsa Sándor regényt ír, akkor nem teheti meg, hogy ne reagáljon nagyon sok mindenre, ami Rózsa Sándor kapcsán, a saját korától kezdve napjainkig rárakódott, vele kapcsolatban történt – tette hozzá a szerző.