Makó Színes

Állati jó programokat szervez Zsófia nővér

Sünis foglalkozásokat tart Leányvári M. Zsófia. Az iskolanővér 11 tüskéshátút nevel, akikkel természetismereti szakkör keretében találkozhatnak a gyerekek. A (nem mindig) szúrós kedvencekkel való foglalkozás többféle képességet fejleszt, és természetes közeget biztosít a fiataloknak. Ma a SZIGNUM Szent István Szabadegyetemének előadásán bárki megsimogathatta őket.

Rögtön kezdjünk egy kis családtörténettel: Süncivel indultak el az állati jó programok, ő sajnos már nem él, de van Dönci és Panka, meg Jenci és Hanna, az ő gyermekeik Zebulon, Bendegúz, Gedeon, Dorottya és Borbála, és adoptált testvéreik Lucy és Chanel. Ők 11-en Zsófia nővér tüskéshátúi, akik afrikai fehérhasú törpe fajták, s mint mondja, nem mindig szúrós gombócok. – Nem alszanak téli álmot és jól tűrik a bezártságot is. Ha jó kedvük van és kézhez szoktatjuk őket már egészen kicsi korukban, akkor könnyen megfoghatók és simogathatók – árulta el ezekkel a kisállatokkal való közvetlen kontaktus titkát a Boldogasszony Iskolanővérek szerzetesrendjének tagja, aki kutya- és kisállatterapeuta is.

A sünikkel fél esztendeje tart természetismereti foglalkozásokat azért, hogy az érdeklődő gyerekeknek természetes közeget biztosítson, és a kicsik megtapasztalhassák az állatokkal való foglalkozás jótékony hatásait. – A finommotorikájukat, az empátiás készségüket és az egymás közti interakciójukat is fejleszti. Segít nekik önmagukra reflektálni és önfegyelmet gyakorolni. Megtanulják a gondoskodás szabályait, miközben arra is oda kell figyelniük, hogy új ismereteket sajátítsanak el – mondta Zsófia nővér, aki nagy problémának látja, hogy a felnövekvő generációnak már nem magától értetődő a kisállattartás, a velük kapcsolatos feladatok és ismeretek. Ezért hiánypótló jellegű is az a szakkör, amelyet délutánonként tart a nővér a SZIGNUM fővárosi testvériskolájában. – Húsz másodpercnyi ölelés hatására olyan vegyületek szabadulnak fel az agyban, melyek csökkentik az idegességet és természetes antidepresszánsok. A kutyához és más terápiás állatokhoz képest a sünök kicsik, kis helyen elférnek, lakásban is tarthatók és csendesek – érvelt a „kis fickók” mellett gazdájuk, aki szerint rengeteg érzést képesek felfogni a velük érintkezőktől, miközben sokat tanulhatunk is tőlük. Felhívta a figyelmet arra is az előadó, hogy a kertekben, erdős területeken látható fajtákat terápiás célokra nem szabad használni, hisz nem bírják a bezártságot, de menteni lehet őket, és feladatunk is vigyázni rájuk. Tehát állati jó program zárta a SZIGNUM Szent István Szabadegyetemének idei évadát, amely a tervek szerint hasonlóan érdekes előadásokkal folytatódik tovább jövőre is.

navigate_before
navigate_next