Hírek Színes

Makocino – online te(l)jeskávé

Makó himlőellenes harca, Trianon drámája, Hosszú Katinka kétségbeesése, Béres Alexandra súlyos harcai. Hétindító koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Védelem

Makó himlőellenes harca.

Utoljára kaphatnak idén a makói önkormányzat támogatásával bárányhimlő elleni oltást a helybeli gyerekek, jövőre ugyanis várhatóan országszerte kötelező lesz – írja a Delmagyar.hu.

„Tavaly is volt bárányhimlőjárvány – többek között ezzel indokolja a betegség elleni ingyenes védőoltás további biztosítását a makói képviselő-testület. Ez az oltás Magyarországon 1998 óta elérhető. Jelenleg nem kötelező, de ajánlott vakcina, ez azonban, mint megírtuk, várhatóan változni fog: a jövő évtől bekerül a kötelezők közé. A megyében most két városban, Hódmezővásárhelyen és Makón biztosítja a helyhatóság a térítésmentes vakcinát. Beadatása azért célszerű, mert a betegségnek a két hét biztos vakarózás mellett akár súlyos szövődményei is lehetnek.”

3 millió a bárányhimlő ellen Makón

Tavaly is volt bárányhimlőjárvány – többek között ezzel indokolja a betegség elleni ingyenes védőoltás további biztosítását a makói képviselő-testület. Ez az oltás Magyarországon 1998 óta elérhető. Jelenleg nem kötelező, de ajánlott vakcina, ez azonban, mint megírtuk, várhatóan változni fog: a jövő évtől bekerül a kötelezők közé.

Járvány

Trianon drámája.

Trianon nevet adott minden olyan negatív történésnek, amely a 20. században érte a magyarságot – mondja a Hirado.hu öszeállításában Ablonczy Balázs történész.

„Ekkor érte el ráadásul Magyarországot egy spanyolnátha-járvány is, amely főként a 18-35 év között fiatalok életében okozott nehézségeket. Ha egy mondatban kellene tehát összefoglalni, a kor magyarja fázott, éhezett és drámai életszínvonal-csökkenést kellett elszenvednie a trianoni döntés következtében – fogalmazott a történész. Ablonczy Balázs elmondta, már 1920 környékén százezres nagyságrendben érkeznek az anyagországba az elcsatolt területekről elmenekülők, főként állami tisztviselők. A parasztság jelentős része otthon maradt, mivel a ‘földjét nem tudta magával vinni’ – tette hozzá.”

A kor átlagmagyarja fázott és éhezett is a trianoni döntés következtében

Trianon nevet adott minden olyan negatív történésnek, amely a 20. században érte a magyarságot – mondta Ablonczy Balázs történész a Kossuth Rádió Vasárnapi újságjában. A kor magyarjai hatalmas kataklizmaként élték meg a trianoni döntést – jelentette ki a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjújában Ablonczy Balázs történész.

Versenyfutás

Katinka kormányzása.

Bodrogi Viktor úszóedző az Origo.hu-nak arról beszél, Hosszú Katinka némiképp kétségbeesetten keres új edzőt, nem akarja elhamarkodni a döntését, valójában abban sem biztos, hogy külföldi vagy magyar szakember irányításával akar-e készülni.

„Katinka, aki később a világ egyik legjobb úszója lett, szerintem most a centit vágja, és nagyon drukkolok neki, hogy ki ne fusson az időből. Bárkire is bízza a sportolói pályafutásának kormányzását, meg vagyok győződve arról, hogy még mindig hatalmas értéket kap a kezébe. Egy olyan versenyzőt, akiben simán benne van még két jó esztendő, így egy újabb sikeres olimpia is, 2020-ban Tokióban – hangsúlyozta Bodrogi Viktor.”

Hosszú Katinka kétségbeesetten keresi az új edzőjét

Bodrogi Viktor úszóedző nem hitt a fülének, amikor Hosszú Katinka azért hívta fel, hogy a jövőjével kapcsolatos elképzeléseit egy budapesti presszóban megossza vele. Azt a mai napig sem tudta kideríteni, hogy ennek az elvileg titkos találkozónak ki vihette a hírét, mert ő nem kezdett el büszkélkedni, Katinkának pedig aligha lehetett érdeke a szóbeszéd elindítása.

Nádszál

Szandi súlyos harcai.

Habár sokan irigylik Béres Alexandra tökéletes alakját, kevesen képesek akkora önfegyelmet és kitartást tanúsítani, mint a fitneszedzőnek már gyerekként is kellett – derül ki a Lokál Online cikkéből.

„Hatéves koromtól 18 éves koromig ritmikus gimnasztikáztam, a válogatott tagja voltam, imádtam, égtem a sportért. Nagyon sok minden azonban a testsúlyunkon múlott. Az volt az ügyesebb, a sikeresebb sokszor, aki vékonyabb volt. Én soha nem voltam egy nádszálvékony típus, a versenyek miatt viszont volt olyan is, hogy heti szinten öt kilót kellett fogynom, amit persze hétvégenként egyik pillanatról a másikra vissza is híztam. Ilyenkor rengeteget küzdöttem a kilókkal, hisz szerettem enni. Ahhoz, hogy tartsam a súlyom, óriási önfegyelem és akaraterő kellett.”

Hihetetlen, de küzdött a kilókkal Béres Alexandra

Habár sokan irigyeljük Béres Alexandra tökéletes alakját, kevesen képesek akkora önfegyelmet és kitartást tanúsítani, mint a fitneszedzőnek akár már gyerekként is kellett. Szandi súlya heti szinten 5 kilót ingadozott, így a 42 éves anyuka lányait is szeretné mihamarabb helyes táplálkozásra tanítani.