Hírek Kiemelt hírek Makó

Fényképeken keresztül mesél a múlt

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából fotókiállítás nyílt az Espersit-házban: dr. Espersit János és Boros István katonai hagyatékain keresztül hozták közelebb az első világháború tragédiáját és üzenetét a múzeum kiállításán.

– A Trianon előtti négy év szenvedését, tragédiáit, történeteit mesélik el a kiállított képek. Két makói katonának a hazaküldött képeslapjai, illetve a fronton készült képek vannak kiállítva – mondta el Halmágyi Pál, aki a tárlatot a közönség figyelmébe ajánlotta hétfő délelőtt. A nyugalmazott múzeumigazgató szerint a kiállítás legfontosabb mondanivalója, hogy soha ne felejtsük el azt a hatalmas véráldozatot, amit Magyarország hozott az első világháborúban, és azt sem, hogy milyen hatalmas veszteséget szenvedtünk a háború után, a hősökre pedig emlékeznünk kell.

navigate_before
navigate_next

A megnyitón Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, Inokai Máté pedig verset szavalt. Boros István unokája, Kozmáné Somoskői Mária is részt vett a megnyitón, aki saját emlékeit is megosztotta a résztvevőkkel: hogyan is mesélt neki a nagyapja: Csipkerózsika meséje helyett a háborúról hallott történeteket. Elmesélte, hogy Boros István nagyon szerette a természetet, a verseket, a szépet – ez is segített neki abban, hogy feldolgozza a háború szörnyűségeit. A hazaküldött képeslapokból, fotókból pedig két album is készült, illetve egy könyv is megjelent a naplója alapján.

Forgó Géza, a József Attila Múzeum történésze állította össze a tárlatot, aki elmondta: egy hónapig lesz látható a 15 fotóból álló kiállítás az Espersit-ház folyógalériájában.