Hírek Kiemelt hírek Makó

Az összetartozásra is emlékeztek Makón

A Nemzeti Összetartozás Napján nemcsak a június 4-én aláírt trianoni békeszerződésre emlékezünk, hanem kifejezzük az összetartozásunkat a határainkon túl élő magyarsággal is. Az I. világháborús emlékműnél koszorúkat és az emlékezés virágait helyezték el.

A Nemzeti Összetartozás Napjáról még 2010-ben döntött az Országgyűlés. Ezen a napon visszaemlékezünk a trianoni békediktátumra és annak súlyos döntéséről, illetve kifejezzük egységességünket a határainkon túl élő magyarsággal. Az I. világháborús emlékműnél Urbancsok Zsolt, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltár Makói Levéltár vezetője mondott ünnepi beszédet.

– Trianon mindannyiunk számára egyértelmű történelmi tragédia, 20. századi történelmünk egyik legnagyobb traumája. Az első világháború utáni úgynevezett Párizs környéki békerendszer egyértelműen a győztes antanthatalmak és szövetségeseik érdekeit szolgálta. A magyar delegációt meg sem hallgatták, érveiket nem vették figyelembe. A történészek ezért nem békeszerződésről, hanem inkább békediktátumról beszélnek – hangzott el a beszédében.

– A döntés a lakosságot sokként érte, amit a társadalom minden rétege és a politikai pártok egységesen utasítottak el. A makói liberális progresszió egyik vezér- alakja, a szabadkőműves Espersit János is arról írt, hogy a bár a kormány kénytelen lesz aláírni a békeszerződést, de azt a nemzet soha nem fogja jóváhagyni – folytatta Urbancsok Zsolt.

A megemlékezésen közreműködött Guti Kíra és Hanna, illetve a Makói Általános Iskola Kicsinyek Kórusa is. Ők magyarszováti népdalcsokorral készültek. Az ünnepség végén koszorúkat és az emlékezés virágait helyezték el az emlékműnél.

navigate_before
navigate_next

Az Országzászlónál a Fidesz makói szervezete is elhelyezte az emlékezés virágait. Mágori András, dr. Halmágyi Pál és Kovács Sándor csendes főhajtással emlékezett meg a hősi áldozatok előtt.