Belföld Hírek

200 milliós mínusszal zárta az évet a Jobbik – az ÁSZ-bírságot még csak ezután kell befizetnie

Az előző évi, egálra kihozott gazdálkodásával szemben 2017-ben lényegesen rosszabbul ment a Jobbiknak: a párt még úgy is 200 millióval többet költött bevételeinél, hogy a 636 milliós ÁSZ-bírságot még csak ezután kell befizetnie. A párt gazdálkodásáról frissen közzétett beszámolóban azért most is vannak kérdőjelek – írja a HVG.

Az előző évben 2,1 millió forinttal támogatta a Jobbikot Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője – derült ki a párt csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent 2017-es beszámolójából. A lap szerint a támogatás azért érdekes, mert Morvai az elmúlt egy évben számtalan alkalommal került összetűzésbe a pártja vezetésével: a Jobbik országos választmánya áprilisban az EP-ből való visszahívását is kezdeményezte.

Nem Morvai Krisztina volt az egyetlen, aki ekkora összeggel támogatta a pártot: a Jobbik másik EP-képviselője, Balczó Zoltán, és Nyikos László, a párt volt országgyűlési képviselője is kétmillió forint feletti összeggel támogatta. A legnagyobb összeget Szabó Gábor pártigazgató adta, mintegy 4 millió forintot.

A beszámoló szerint a Jobbik összesen 137 millió forintot gyűjtött tavaly adományokból, ami 44 millió forinttal több az egy évvel korábbinál. Az viszont nem derül ki, hogy ebben benne van-e az a körülbelül 65-70 millió forint, ami a közösségi gyűjtés során gyűlt össze, miután az ÁSZ tiltott párttámogatás elfogadása miatt 663 millió forintra büntette őket.

Egyéb bevételek címszó alatt szerepel egy 102 milliós bevétel is – erről nem derül ki, miből származott. A lap szerint logikusan hitel lehet(ne), hiszen a tavaly nyári plakátháború kitörése után a párt azt mondta: 150 milliós hitelt vett fel, hogy abból finanszírozza a plakátjait, így viszont rejtély, hogy a sorban akkor miért nem 150 millió forint szerepel.

A párt 718 millió forintos tavalyi összbevételével szemben mindesetre 909 millió forintnyi kiadása volt, tehát megközelítőleg 200 millió forintos mínuszban zárt az évet, amiben még nincs benne a 663 millió forintos ÁSZ-bírság, amit júliustól kezd majd levonni a párt számlájáról a NAV.