Kiemelt hírek Makó Sport

A hét embere: Ádók János

A Makó FC gyúrója maga is sportolt, hiszen birkózóként kezdte. 1982-ben ezt ugyan abbahagyta, de a sport közelében maradt. A makói városnapon a Makó Város Sportjáért díjat vehette át.

– Miért éppen birkózókét kezdte annak idején a sportolást?
– Általános iskolás koromban kézilabdáztam, atletizáltam és sok mindent csináltam. 1957-ben az egyik birkózó barátom egy alkalommal lehívott az edzésre, ide a Makói Vasas szakosztályába. Megtetszett ez a sportág, s ott is ragadtam. Számos elismerést szereztem, majd 1964-ben átigazoltam az orosházi Spartacushoz. 1979-ben elvégeztem a birkózó edzői képzést, s a Makói Vasas Sportegyesület szakosztályában kezdtem edzőként dolgozni. Csakhogy ezt 1982-ben egészségügyi okok miatt abba kellett hagynom.
– Mi a birkózás szépsége?
– Az, hogy ez olyan sport, melyben az ember magára van utalva. Tetszett az ember ember elleni küzdelem. A birkózás az egyik sportág, melyben ez tisztán jelen van.
– Ehhez képest csapatsportra váltott. Miért?
– A sportsérülésem miatt kellett abbahagynom a birkózást. Az egyik ismerősöm nem sokkal később elcsalt a futballhoz.
– Ejnye ezek az ismerősök! De játékosként azért nem állt pályára…
– Nem, 1984-től a Vasasnál az ifjúsági csapat technikai edzőjeként dolgoztam, a felnőtt csapatnál pedig gyúróként álltam munkába, ugyanis amikor elvégeztem a szakedzőit, lehetett jelentkezni gyúrás szakra is. Ma már olyan játékos is focizik a Makó FC-nél, akinek a nagyapját is gyúrtam annak idején.
– Mi a jelentősége a munkájának?
– A gyúró készíti fel a játékosokat a küzdelemre, s viszont látom a pályán azt a munkát, amit beléjük fektettem. Meccs előtt ugyanis nagyon fontos, hogy lelazuljanak az izmok, a pályán ne görcsöljenek be. És a gyúrásnak van egy pozitív pszichikai hatása is a játékosokra.
– Mivel tölti azt az idejét, amikor nem dolgozik?
– Csontkovácskodok. Hogy meddig lehet valaki gyúró? Hát addig, míg bírja az ember. Az élethosszunk állítólag 125 évre van bekódolva, csak 100 fölött már ritkán halnak az emberek – nevette el magát Ádók János.