Hírek Makó Színes

70 éve ballagtak el a polgári fiúiskolából

Már hét évtizede annak, hogy Erdélyi Béla, Benei István, Csorba Ferenc, Halász Mihály és Szabó Géza Benedek elballagott az egykori Római Katolikus Fiúiskolából. Ez alkalomból találkoztak szombat délelőtt a régi osztálytermükben.

Hajdani iskolatársak találkoztak a Makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégiumában. Erdélyi Béla, Benei István, Csorba Ferenc, Halász Mihály és Szabó Géza Benedek osztálytársak voltak: a régmúltra emlékeztek vissza ezen a napon – kedves és szomorú történetek egyaránt megosztottak egymással.

Erdélyi Béla elmesélte: 1944 szeptemberében kezdték meg és 1948-ban fejezték be az iskolát a Római Katolikus Fiúiskolában. 44-en voltak az osztályban és csak fiúk, hiszen fiúiskola volt. A II. világháború az iskolai éveket is beárnyékolta.

– Utasításba adták, hogy légriadó esetén hova kell menniük a diákoknak. Az intézmény pincéjében és közeli házakban is elbújtatták őket. Nekünk – akik Kiszomborról jártunk át – megmondták, menjünk haza. Aztán telt az idő, majd szeptember 26-án, Makó felszabadulásakor felrobbantották a hidakat. Mi zomboriak nem tudtunk iskolába járni emiatt, de az egyik osztálytársunk bátyja foglalkozott velünk. Feladott leckéket, odajártunk a házukhoz tanulni – fogalmazott Béla bácsi.

navigate_before
navigate_next

Persze, nemcsak rossz tapasztalataik voltak a diákoknak, hiszen ahogy fogalmaztak, csibészek is tudtak lenni. Az egykori Római Katolikus Fiúiskolában ők voltak az utolsó évfolyam, akik ezen a néven fejezték be a tanulmányaikat – ezt egy emléktábla is jelzi, amelyet a ballagásuk 50. évfordulóján helyeztek ki a folyosóra. Erre szombaton egy újabb kerek szám került: a hetvenes. A 44 főből ma már csak öten tudtak eljönni a találkozóra – de annál nagyobb örömmel beszélgettek, nosztalgiáztak a régi termükben.