Kiemelt hírek Makó Színes

150 táncos készült Makón a Trianon rockoperára

Koltay Gábor rendező is ellátogatott Makóra, hogy megnézze a táncosok felkészülését.  A Balázs Béla-díjas érdemes művész szerint nagyon kemény meló vár még rájuk az ősbemutatóig, Trianonról soha nem készült még hasonló produkció.

A  makói Forgatós Táncegyüttes felnőtt, ifjúsági és gyermek csoportjából összesen 70 táncos vesz részt Magyarország első, a Trianoni békediktátumról szóló rockoperájában. A színészek mellett összesen 150 táncos lesz, a produkcióban részt vesznek még a Vasas Táncegyüttes (Dunaújváros), az Ezerjó Táncegyüttes (Törökszentmiklós), Mórahalom Néptáncegyüttes, a Barina Táncegyüttes (Rácalmás), a Szerencsi Néptáncegyüttes, és a Dobbantó Táncegyüttes (Szegvár) is. Most mindannyian együtt próbáltak Makón Doktor László vezetésével.

– Nagyon nagy öröm nekünk ez a lehetőség. Rendkívül sok erőt és energiát igényel, hogy összehangoljuk a felkészülés, de úgy gondolom, hogy a hosszas próbák meg fogják hozni a gyümölcsét, és egy nagyon élvezetes produkció lesz – mondta el Pipicz Márton, a Mórahalom Néptáncegyüttes tagja, akik 14 fővel érkeztek a városba.

A dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tavaly volt 65 éves, számukra már nem ismeretlenek a hasonló nagy produkciók, a makóiakon kívül ők vettek már részt ilyenben.

– A mostani felkérés elég hirtelen érkezett, elkezdtük a munkát, heti háromszor három órát gyakorolunk. Ez a makói alkalom tökéletes arra, hogy megismerjük a többi táncost, a Hősök terén a főpróba hetet pedig már nagyon várjuk – tudtuk meg Suplicz Mihály művészeti vezetőtől.

navigate_before
navigate_next

A közös próbára eljött Farkas Éva Erzsébet is, aki néhány üveg pálinkával és egy nagy kosár pogácsával lepte meg a táncosokat. A polgármester kiemelte, a város számára hatalmas megtiszteltetés, hogy makói táncosok vehetnek részt ebben a műben, és arra is emlékeztetett, 2020-tól a Csongrád-Csanád névvel történelmi méltóságát kapja vissza a megye.

Farkas Éva Erzsébet azt kérte a táncosoktól, hogy mozdítsák meg az emberek szívét, hogy soha ne felejtsük el, közel száz évvel ezelőtt milyen óriási törést okozott Trianon a magyarság életében.

Addig még azonban „nagyon kemény meló lesz”, mondta el a rockopera rendezője. Koltay Gábor kiemelte, nagyon kevés az idő, lelkiekben is készülni kell, hogy helyt álljanak a június 22-23-i ősbemutatón.

– Nem akármiről van szó, a Trianoni békediktátumról nem készült még színházi előadás, rockopera, zenés mű. Ez egy nagyon érzékeny kérdés, azt szeretném, ha ezt mindannyian átéreznétek. Trianon velünk él, nem egy olyan esemény, ami egyszer volt, aztán elfelejtettük, hanem közel száz éve meghatározza az életünket – mondta el a táncosoknak a rendező.

Koltay Gábor hozzátette: 2010-ben az új kormány még szinte fel sem állt, az első intézkedése volt a Nemzeti Összetartozás Napja, és a kettős állampolgárságról szóló törvény, amelyek lehetővé teszik határok feletti nemzet egyesítést.

Ez utóbbi az, amit most a produkció összes résztvevőjének közösen le kell fordítani a művészet nyelvére és tartalommal megtölteni.