Kiemelt hírek Színes Térség

Magyar csapat lett a 3. egy nemzetközi versenyen

Az apátfalvi Kovács Ernő és társai, Zsom Gábor és Pokorni László egy rangos és neves versenyen vettek részt Csehországban. A European Space Agency és a Czech Invest által rendezett megmérettetésről a harmadik helyet hozták el.

Egy csehországi elismert versenyen vett részt Kovács Ernő és egykori szaktársai, Zsom Gábor és Pokorni László. Ernő tavaly végzett a Szegedi Tudományegyetemen Természettudományi és Informatikai Kar geográfusként, jelenleg egy ösztöndíjnak köszönhetően Münchenben végezhet kutatómunkát. Szaktársai, Gábor ugyanazt tanulta, míg László profilja kiegészül a régészettel. A fiatalok a European Space Agency és a Czech Invest által rendezett nemzetközi megmérettetésen egy különleges céggel jelentkezett.

– Előzőleg már voltunk egy 24 órás versenyen, ahol rövid idő alatt egy életképes vállalkozást kellett létrehozni. Ez által kaptunk meghívást a European Space Agency és a Czech Invest  szervezett versenyre. Itt több időnk volt gondolkozni, és ez alapján úgy döntöttünk, hogy 3D-s modellek alapján fogunk napelem elhelyezkedési potenciált vizsgálni – fogalmazott Ernő. – Ezt úgy kell elképzelni, hogy lerepülünk drónnal egy adott területet, a képek alapján 3D-s modelleket csinálunk és azok alapján egy adott napra, időre és házra különböző tényezők alapján kiszámoljuk, hogy mennyi napenergiát tud termelni, mennyi panelre van szükség ehhez, alkalmas-e a tető rá, melyik oldalát és részét érdemes használni és mennyi forintot lehet spórolni ezzel, mert ugye termelünk áramot, amit el lehet adni. Minden esetben többletpénz jött ki. Ami nekem külön érdekes volt, hogy megtudtuk, mekkora ökológiai indexünk lesz ez által és mennyivel lesz alacsonyabb a szén-dioxid kibocsájtásunk.

A kutatómunkát felosztotta maga között a három fiú, így bő egy hónap alatt készültek el ezzel a modellel. A drónfelvételeket Apátfalván készítették, majd ezután jött az igazi munka: többek között a számolások és a képletek keresése. A versenyen lehetőség volt kapcsolatépítésre is, illetve a második helyezett cseh céggel egy kollaborációra is lehetne esély. Egy befektetőnek köszönhetően kulcsfontosságú eszközöket is tudnak majd beszerezni.

Ernő céljai között szerepel a doktori ösztöndíj elnyerése Németországban. Erre már a hely és a professzori hozzájárulás meg is van, a tanulmányok mellett a céget is fejlesztenék. Ha ez mégsem jönne össze, hazaköltözne Magyarországra. Ernő úgy véli, a zöldenergia mellett a drónokban is lehet a jövő, bár utóbbi még kiforratlanok. A természet- és környezetvédelem is fontos szerepet játszik az életében.