Hírek Térség

Az erdélyi ’48-49-es forradalom helyszíneivel ismerkedtek pitvarosi diákok

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! pályázata keretében a Pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 15 hetedikese „Az erdélyi 1848 – 49-es forradalom nyomában” címmel erdélyi tanulmányi kiránduláson vett részt 2018. május 18 – 21. között.

A kiutazók 942 ezer 400 forint támogatásban részesültek. A négy nap során megismerkedtek az erdélyi 1848/49-es forradalom helyszíneivel és a szabadságharc néhány máig is legendának számító jeles alakjával. Jártak Nagyszalontán Arany János Emlékmúzeumában azaz a Csonka toronyban. Városnézésen vettek részt Nagyváradon, Gyulafehérváron, Nagyszebenben, Segesváron, Brassóban, Kézdivásárhelyen, Medgyesen. Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban, a dévai várban, illetve Bereckben, Gábor Áron Emlékházában jártak. Átutaztak az Ojtozi – szoroson. Megemlékeztek Nyerges-tetőn, Eresztevényben, Bereckben, Rétyen és Kézdivásárhelyen a forradalom hőseiről, illetve ellátogattak Aradra az Aradi vértanuk emlékművéhez.

A Rétyi Antos János Általános Iskola, szintén 7. osztályos tanulóival közösen, a helyi lelkész támogatásával, egy vetélkedőn vettek részt. Ezt követően pedig elsétáltak a helyi templomba, ahol megemlékeztek az 1848/49-es forradalom hőseiről.

navigate_before
navigate_next