Hírek Kiemelt hírek Makó

Járdákra és csapadékvíz-elvezetőkre panaszkodtak a fórumon

Czirbus Gábor alpolgármester körzetében igyekszik minél több lakossági fórumot szervezni, hogy meghallgassa a lakók tapasztalatait, javaslatait, gondjait.  Csütörtök délután is így tett: a Kölcsey és Szent Gellért utcai játszótérnél várta a lakosságot az eszmecserére.

Nem véletlen választotta a délutáni helyszínt Czirbus Gábor alpolgármester a lakossági fórumra: a Kölcsey és Szent Gellért utcai játszótérnél gyereknap alkalmából adott át újabb játékelemeket, amelyeket a kicsik előszeretettel használnak.

Ahogy a legtöbb városrészben, itt is a legnagyobb problémát a járdák vagy azok hiánya okozzák. Erre több lakos is panaszkodott. Többek között egy idősebb férfi azt is felhozta, hogy a csatornázást követően épült gyalogos utak, illetve beállók igen rossz állapotban vannak már. Idén a Posta utcában, a Szent Gellért utcában a Kölcsey és Révész utca közötti szakaszán, valamint a Nagyér sétányon és a Szegedi utcában építenek majd járdát.

A zöldterületek karbantartása is visszatérő téma: az egyik lakó azt javasolta, hassanak rá az emberekre, hogy tartsák rendbe a portáikat – akár büntetés formájában. Az alpolgármester elmondta, a belvárosban az az igény az, hogy a fákat nyessék vissza.

A közvilágításra is panaszt tettek a lakók: a Szent Gellért és Révész utca kereszteződésében, illetve a Kórház utcában is sötét van. Az alpolgármester kérte, ha hibát észlelnek a lakók, e-mailben jelezzék a szolgáltató felé, ugyanis így nyoma van, de ha neki szólnak, ő is intézkedik ez ügyben. Emellett kiderült, kérték a fenntartót, hogy mérje fel a közvilágítási hálózat állapotát is.

– Jelenleg nincs a költségvetésben cserére szánt pénz, azonban hitelből megoldható lenne a LED-es lámpák telepítése. Évente 10-15 darab világítótestet tudunk elhelyezni a városban – mondta az alpolgármester.

A csapadékvíz-elvezetők a városrészben több helyen gondot okoznak: vagy a rossz kialakítás, vagy dugulás miatt nem folyik el a víz megfelelően. Erre ígéretet tettek, hogy ellenőrzik a hálózatot.  A Gőzmalom utcába sebességkorlátozó tábla felhelyezését kérték. Czirbus Gábor szerint ez nem oldaná meg a gondot, azonban a fekvőrendőr talán igen. Ezzel kapcsolatban felkeresi a közelben élőket, hogy beleegyeznek-e az újbóli lehelyezésébe.

A maroslelei kerékpárút ellen egy idősebb férfi szólalt fel: szerinte a legfeleslegesebb dolog, amelyre pénzt költenek. Úgy tapasztalta, kevés rajta a kerékpáros, így nincs értelme bicikli utat építeni. Silye Zoltán azonban támogatja a kerékpárutat. Azt gondolja, idáig a forgalom miatt nem kerékpároztak arra az emberek, azonban amint megépült, ők is kihasználják majd azt.

Ahogy az elmúlt években, idén is megrendezik a Szent István téri napokat: augusztus  25-én várják a lakosságot az egész napos rendezvényre.