Egyre többször hibásodnak meg a makói közvilágítást adó lámpák. A városban elméletileg összesen 4 ezer 51 különféle lámpatest tenné világosabbá a sötét éjszakát. Gyakran azonban csak pislognak vagy nem is világítanak. Tavaly minden ötödiket javítani kellett.

A makói közvilágítást az 1990-es években modernizálták, akkor az úgynevezett német „szénsegély” révén cserélték a korábbi fehér fényt a mai sárga fényű nátriumlámpákra, illetve a város széli utcákban azokra a kis fejérfényt árasztó csövekre. A közvilágításra, azaz annak meghibásodására, körülményes vagy hosszú ideig tartó megjavítására gyakran panaszkodnak a makóiak nyilvános fórumokon, ahogy tavaly novemberben is tették a Bajza és a Mészáros utcán élők.

A közvilágítás ügye többször is panaszként került terítékre a képviselő-testületi üléseken. A legutóbbin ezért került terítékre a makói közvilágítást üzemeltető Sistrade Kft. beszámolója. A Puskás András ügyvezető által összeállított tájékoztatóból kiderült, hogy egyre több a hiba a városi közvilágítással, a lámpatestes meglehetősen elhasználódtak, zömük élettartama a vége felé jár. Mindezek miatt egyre gyakoribb a meghibásodásuk. Ez tavaly azt jelentette, hogy a meghibásodási arányuk tavaly már 20,64 százalékos volt, azaz minden ötödik lámpatestet javítani kellett. Ez a meghibásodási arány egyharmaddal több, mint a többi hasonló méretű városban. A hibákból tavaly 836 lépett fel. A hibabejelentések száma ezért igen megnőtt.

A tavalyi közvilágítási hibák havi lebontásban. Forrás: mako.hu

Puskás András adatai szerint a hibajavítást sokszor megnehezíti, hogy a bejelentők pontatlanul adják meg a helyszínt. A javítások 81,1 százalékánál a fényforrást, az előtétet és a gyújtóegységet is ki kellett cserélniük. 18,9 százalékuknál, azaz 158 helyszínen pedig kiderült, hogy hálózati hiba okozta, hogy a közvilágítás nem működött. Ezt azonban a Nemzeti Közművek Áramszolgálató Zrt., a hálózat tulajdonosa javíthatta csak meg.

A cégvezető azt indítványozta, hogy a város állítsa át energiatakarékosabbra a közvilágítást. A cég ehhez ingyen elkészíti javaslatát. Illetve azt is javasolta, hogy a cégük, illetve az önkormányzat dolgozói negyedévente együtt tartsanak közvilágítási ellenőrzést.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest