A térség országgyűlési képviselője dicsérte a település gazdálkodását, és felajánlotta a segítségét több ügyben is a testületnek. Szívesen karolna fel egy Trianon emlékközpont létrehozását célzó kezdeményezést.

– Ez a település híresen stabilan gazdálkodik, nagy eredmény, hogy úgy fejlődött, hogy közben nem adósodott el – emelte ki Lázár János a testületi ülésen, hozzátéve: Magyarország mintegy 3200 településének csak az egyharmada volt ilyen az adósságkonszolidáció előtt.

Az államtól az ebből nem részesülő települések számára juttatott forrást is jól használták fel, szinte az összes önkormányzati intézményen újítottak, a költségcsökkentés érdekében pedig számos napelemet is szereltek fel.

A fogorvosi rendelő és a bölcsőde korszerűsítésével azonban nehéz helyzetben van a település, az elnyert forrás ugyanis mint kiderült nem fedezi azt, mondta el Szegvári Ernőné. A polgármester hozzátette, ezt a település hitel felvétellel, és saját megtakarításával pótolná ki, mert nagyon fontos fejlesztések.

Lázár János ezzel egyet is értett, ám azt kérte a testülettől, ennek járjanak utána, mert Európai Uniós pályázat révén nem biztos, hogy ebbe Brüsszel is belemegy, és akkor elbukhatják a megítélt forrást is. A térség országgyűlési képviselője azt is megígérte, utánanéz annak, mi lenne a legjobb megoldás, mert sok önkormányzat van hasonló helyzetben.

A termelői piac megépítése is nehézségbe ütközhet, mert itt a korábbi terveknél hatósági engedélyek miatt magasabbra kell építeni, így nagyobb, de drágább lenne. A testület ezért azon gondolkodik, ilyen áron nem biztos, hogy megépítenék. Lázár János szerint az infrastrukturális beruházások lehetőségét meg kell ragadni, mert az Európai Unióból érkező forrásokból ilyenre már nem igazán lehet majd költeni a jövőben, bár azt is hozzátette, a Modern Falvak Programon belül erre később esetleg lehet forrást találni.

Szegvári Ernőné azt is jelezte a képviselőnek, hogy a korábban szépen rendben tartott kerékpárút mióta átkerült a közútkezelőhöz egyre rosszabb állapotban van.

A következő évek egyik nagy feladatának Lázár János azt látja, hogy megakadályozzák az elvándorlást a kistelepülésekről, hozzátette: eddig nem találkozott olyan emberrel, aki erre egyértelmű megoldást javasolt volna.

– Látok olyan településeket, amelyek sokkal jobb módúak, mint a mi településeink, ott is van elvándorlás. A gazdaságfejlesztésnek megvan a hatása, de ha arra gondolok, hogy Magyarországon 400 euró a minimálbér, Luxemburgban pedig 2000 euró, a GDP Magyarországon 10 ezer euró/fő, Ausztriában pedig 40 ezer euró, akkor van még munka bőven – fejtette ki.

Kiszomboron a születésszám stabilan 30 körül van, ez nem rossz, vélte a képviselő, az iskolát, óvodát, bölcsődét mindig kell fejleszteni, de vannak olyan települések, ahol 10 alatt van a születő gyerekek száma évente, ezeken szinte visszafordíthatatlan a népességfogyás.

A térség országgyűlési képviselője két, a települést is érintő fontos beruházásról is beszámolt, ezek közül az egyik a kiszombori elkerülő, amelynek tervét már most a költségvetési vitában be akarja nyújtani, mert szeretné, ha minél hamarabb megvalósulna. Ennek a 4-5 milliárd forintos beruházásnak a tervezése már folyamatban van.

A másik egy hosszabb távú terv, a Szeged-Makó közötti elővárosi vasút ötlete, amit Lázár János akkor lát megvalósíthatónak, ha Hódmezővásárhelyen beválik a kísérleti projekt, amit az EU is figyelemmel kísér, mert kíváncsiak a hatására.

– Az elvándorlás ellen az egyik legjobb mód a közlekedés megszervezése, nem kell elmenni, ha a települések jól megközelíthetőek, ha nem okoz aránytalan terhet és fáradtságot, hogy bejussak a városba, akkor nem fogok beköltözni – mondta el a térség országgyűlési képviselője.

A Makó és Szeged közötti vasútvonal most mindenesetre nem ilyen, tette hozzá, hiszen mindössze 40km/órával tudnak közlekedni a vonatok. Ezt mindenképpen korszerűsíteni kell, 2020 és 2022 között már lehet majd látni, hogy Hódmezővásárhelyen ennek milyen gazdasági, társadalmi hatásai vannak, ha beválik, akkor 2022 és 2026 között meg lehetne csinálni Szeged és Makó között is az elővárosi villamost.

Kiszombor a turizmust is szeretné fejleszteni, mert számos a Rónay-családhoz köthető emlék van a településen. Lázár János ez ügyben azt kérte a testülettől, hogy a Nemzeti Turisztikai Ügynökségen keresztül mérjék fel, van-e értelme költeni ilyen beruházásokra. Ő ugyanis a makói fürdő beruházást is csak azután támogatta, miután az önkormányzat felmérte a bevételi lehetőségeket.

A két év múlva esedékes Trianon századik évfordulóhoz kötődően azonban a térség országgyűlési képviselője szívesen állna egy emlékközpont létrehozását célzó kezdeményezés mögé.

– Ez a régió volt az egyik legnagyobb vesztese Trianonnak, innen vágták le a legtöbbet, Torontál megyét szinte teljesen elvitték. Amiben lehet fantázia, az a Torontál-központ, egyedülálló lenne a keleti országrészben – mondta el Lázár János.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest