Néhány év múlva elsősorban már nem a Szíriából és más közel-keleti országokból áramló migránshullám lesz a legnagyobb kihívás Európa számára, hanem Afrika, ahonnan már most is tömegével jönnek az illegális bevándorlók a Földközi-tengeren keresztül – írja az Origo a Voice of Europe cikke alapján.

A fekete kontinensen nagyarányú népességrobbanás zajlik: 1980-ban még csak 477 millió, mára pedig már 1,288 milliárd ember él Afrikában. 2050-re ez két és fél milliárdra nőhet.

A masszív kivándorlás ellenére is 811 millióval nőtt a népesség az utóbbi 38 évben, Németország népessége az erőteljes bevándorlás következtében is csak négymillióval nőtt.

Nigerben a legmagasabb a termékenységi ráta. Itt 20 millióan élnek, 2050-re ez szám 72 millió, 2100-ra pedig 209 millió lesz. Ebben a számolásban benne van, hogy csökkenni fog a jelenlegi egy nőre jutó gyerekek száma 2,5-re. Amennyiben ez nem következik be, és továbbra is átlagosan hét gyerek fog születni, akkor Niger lakossága 960 millió lehet.

Afrikában a fejletlen orvostudomány miatt néhány évtizede a megszületett gyerekek többsége nem élte meg a felnőttkor, a nyugati segélyek és orvosságok beáramlása miatt mára viszont ez megváltozott. A túlnépesedésnek tudható be az éhezés, az ivóvízhiány és a munkanélküliség, hiszen a gazdaság nem tud lépést tartani a demográfiai robbanással.

A több tízmillió fiatal így úgy érzi, hogy nem marad más lehetősége, mint a gazdag Európába vándorolni. 60 millió afrikai bevándorlóval számol Az ENSZ csak az elkövetkező években, ami romba döntené a kontinensünket; az erőteljes migrációnak a külső határok szigorú védelme szabhat gátat. 

 

Borítókép: Migránsok a Földközi-tengeren | Forrás: AFP/ABDULLAH ELGAMOUD

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest