Hírek Kiemelt hírek Színes

Több százan zarándokoltak Óföldeákra

A Szeged-Csanádi Egyházmegye május utolsó szombatjára közös találkozót és zarándoklatot hirdetett. A 2020-as Eucharisztikus világkongresszusra hangoló napon több százan keltek útra, hogy részt vegyenek az óföldeáki templomnál rendezett programon. Az ünnepi szentmisét dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök mutatta be.

„Keljünk útra, hogy életet merítsünk” – ezzel a szentírási idézettel invitálták a híveket május 26-án, Óföldeákra. A településen található az a középkori eredetű, gótikus erődtemplom, amelyet Szűz Máriának, a Keresztények Segítségének szenteltek. Ez az ősi hely volt a helyszíne annak a találkozónak, amelyet a Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezett egyik előkészületeként az Eucharisztikus világkongresszusnak, amelynek 2020-ban Budapest ad majd otthont.

A lelki programra több százan keltek útra a kerület különböző pontjairól. A messzebbről érkezők autókkal és buszokkal érkeztek, de Makóról gyalogosan és kerékpárral is indultak csoportok a gyülekezés helyszínére, Földeákra. Innen viszont mindenki az apostolok lábán, vagyis gyalogszerrel haladt a szomszédos faluig. A mintegy 6 km-es táv alatt imádkozva, énekelve mentek a zarándokok, és négy állomásnál tartottak rövid elmélkedéseket.  Ezeknek témája az elinduláshoz szükséges belső erő, az úton levés értelme, az Istennel töltött idő és a célba érkezés voltak.

Az utolsó megálló egyben a nap forrását, az óföldeáki erődtemplomot és környező terét jelentette. Itt, a közös ebédet követően zenei, néptánc és irodalmi előadások zajlottak, majd szentségimádás vezette be a szabadtéri szentmisét, amelyet dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök mutatott be. – Mindannyunknak küldetése és hivatása van. Különböző utakat járunk, de a célunk ugyanaz; az egész életünk egy zarándoklat, amelyen Jézus példáját kell hirdetnünk. Támogatnunk kell egymást ebben a feladatban, és ehhez szükséges megtalálnunk az erőforrásainkat – hívta fel a nap jelentőségére a figyelmet a főpásztor a szentbeszédében.

A program zárását követően a hívek felkerekedtek, hogy lelkileg gazdagodva, haladjanak tovább útjukon.

navigate_before
navigate_next