Hírek Makó Színes

A magyar régészet napját ünnepelték a múzeumban

Második alkalommal csatakozott a József Attila Városi Múzeum a magyar régészet napjához. Az idei tematikája az országos rendezvénynek a „Szerepek, sorsok, életek: az ezerarcú ember” volt.

A régészet napja alkalmából a makói József Attila Városi Múzeum is programokkal várta az érdeklődőket. A nap folyamán Kistelek Gergely hivatalos solymász is ellátogatott a múzeumban, aki bemutatót tartott a gyerekeknek. Idén ünnepelhetjük születésnapjának 110. évfordulóját Párducz Mihálynak, aki Makó környékén végzett régészeti feltárásokat, illetve a Szegedi Tudományegyetemen tanult, majd később tanított is.

– 1938-ban Makó határában tárta fel az úgynevezett Vöröskereszt-lelőhelyet. Itt találta meg a római kori sírok mellett, egy igen emblematikus edényzetet. Erről a kora bronzkori tárgyakról egy egész kultúrát neveztek el – a Makó-kultúrát -, amelyre büszkék lehetünk – fogalmazott Csengeriné Szabó Éva, a makói múzeum régésze.

A régészet a makói gyerekek körében népszerű: tavaly első alkalommal szervezte meg a múzeum a régészeti nyári táborát, amelyre akkora népszerűségnek örvendett, hogy idén már kétszer is lesz ilyen tábor.