A városrész fejlesztéséről beszélt Sánta Sándor képviselő és az önkormányzat munkatársai a Rádió7-nek. A műsorban sok részlet elhangzott a folyamatban lévő beruházásokról és a közösséget erősítő programokról is.

– Eddig én sürgettem, hogy menjünk tapasztalatcserére máshol hogyan működik a lemaradt városrészek fejlesztése, de hamarosan már hozzánk jöhetnek ezért országosan – jellemezte a mintegy 8 hónapja tartó Honvéd-programot Sánta Sándor a Rádió7-nek.

A hároméves projekt egyrészről közösségépítő, közösségerősítő programokat tartalmaz, ilyenek például azok a főző, képzőművészeti, néptánc, színjátszó és zenei foglalkozások, amelyeket gyerekeknek tartanak a szakemberek.

Emellett már látszanak az eredményei a Kaláka-programnak is, amelyben a városrészben élők közösen saját ingatlanjaikon tudnak felújításokat végezni szintén szakmai felügyelet mellett. Erre 146 fő jelentkezett, akik 5-7 fős csoportokban dolgoznak egy-egy házon, miután megkapták a megfelelő munkavédelmi oktatást.

– A program beindulása előtt az emberek nem igazán bíztak benne, hogy lesz ebből valami, de mostanra megmozdult szinte az egész Honvéd. Az egész város életében nagy lépés ez, ilyen arányú sikerben még én sem bíztam – fejtette ki az önkormányzati képviselő.

Andrási Lilla elmondta, a pályázatot a Szeged-Csanádi Egyházmegyével együttműködésben valósítják meg, ők biztosítanak egy gyógypedagógust és egy pszichológust, akik hetente sok gyerekkel foglalkoznak. A három éves programban három alkalommal lesz egészségszűrés is, az első idén szeptemberben.

A programban egy három lépésből álló infrastrukturális beruházás is benne van, az önkormányzati lakások felújításáról szóló szerződéseket néhány napja írták alá a kivitelezővel, Siket Tibor a műsorban elmondta, a négy új épület alapozása meg is kezdődött, ahogyan a tíz felújításánál háromban a bontási munkálatok is.

A közösségi épület és az út és csapadékhálózat tervei is elkészültek, előbbiben lesz egy szolgálati lakás is, valamint Családsegítő Szolgálati Iroda, az épület körül pedig parkolók, két játszótér és két sportpálya. Ezek 12 ingatlanon valósulnak meg, a telkek egy részének megvásárlása már megtörtént.

Az útfelújítással kapcsolatban Siket Tibor kiemelte, még most is 3,5 kilométer út van, ami nem rendelkezik aszfalt burkolattal. Ez 14 utcát jelent, aminek helyrehozása szintén szerepel a programban.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest