A Magyar Védőnők Egyesülete idén is meghirdette az Év védőnője versenyt, amelyre több száz szakembert jelöltek a szülők – köztük a makói Balogh-Vígh Mónikát és Monek Esztert. Június 13-án hirdetik ki, ki nyerte a közönségszavazást.

A védőnők munkája sokak számára ismeretlen, pedig ők azok, akik a várandósság elejétől egészen a gyermek 6 éves koráig ott vannak, segítenek a tapasztalt és tapasztalatlan szülőknek, együtt élik meg a fejlődés szakaszait és segítenek, ha elakadnak az anyukák és apukák. Makón hét körzeti és három iskolai védőnő dolgozik, köztük Balogh-Vígh Mónika is, aki 24 éve tevékenykedik védőnőként a városban. Azért választotta ezt a szakmát, mivel nagyon szereti a gyerekeket és ebben tudta magát elképzelni. Első munkanapjára még pontosan emlékszik: akkor még az SZTK-ban található védőnői szolgálatnál kezdett.

– Egészségügyi szakközépiskolába jártam és tudtam, hogy az egészségügy olyan szakára nem szeretnék menni, ahol beteg emberekkel kell foglalkozni. Mindig is érdekelt a megelőzés, a prevenció és ez az a szakterület, ahol ezt ki tudom használni – fogalmazott Mónika. – Sok szépsége van ennek a munkának, mint például a sikerélmény, de jó végigkísérni az úton azokat a várandós anyukákat, akik még tapasztalatlanok, első babájukat várják. Tanácsokat adhatunk nekik, együtt örülhetünk a gyermekáldásnak.

Naponta akár 30 csecsemővel és szülővel találkozik, hiszen a látogatások és tanácsadások is munkáját képezik, illetve telefonon is mindig elérhető. Nevezésének meglepődött, de jól esett neki, hogy gondolt rá egy édesanya.

Monek Eszter 2016 júliusa óta dolgozik a Kálvin utcai orvosi rendelő védőnői tanácsadójában. Véletlenül került ebbe a hivatásba: egy 12 hetes gyakorlaton tetszett meg neki. Azt szereti a munkájában, hogy van irodai rész és családlátogatás is, viszont a legnehezebb dolog mégis a dokumentáció.

Monek Eszter

Eszterre mindig tudtunk és tudunk számítani

– Azonban a munkám legszebb része az, hogy azon a területen dolgozok, ahol az élet kezdődik és követhetem, hogy egy várandósságból egy új élet születik, illetve végigkísérhetem őket míg pici újszülöttekből különleges személyiségekké fejlődnek. Számomra ez a legkedvesebb dolog – mondta Eszter. Őt is egy anyuka nevezte a címre, amelynek nagyon örült. A munkája során így is rengetek szeretet kap és ez a nevezés is egy visszacsatolás számára.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest