Az Itt élned, halnod kell hatalmas sikere után újra együtt dolgozik Doktor László és Koltay Gábor. A Trianon című rockoperát a jövő hónapban mutatják be a Hősök terén.

Zajlanak a próbák a nagyszabású produkcióra, amelynek koreográfusi feladataira Doktor Lászlót kérte fel Koltay Gábor. A filmrendező-színigazgató és a makói Forgatós Táncegyüttes vezetőjének barátsága hosszú időre nyúlik vissza, már a 80-as években is dolgoztak együtt, 2016-ban pedig az Itt élned, halnod kell című produkcióban volt részük közös sikerben.

Akkor egyetlen vidéki együttesként szerepeltek a Hősök terén a makói táncosok. Idén pedig Trianon címmel készítenek rockoperát, amit június 22-23-án mutatnak majd be először Budapesten. A témát a századik évforduló közeledte miatt választották elsősorban.

– Trianon egy elvarratlan seb a magyarság életében, ennek az érzelmi oldalára szeretnénk rávilágítani. A fiatalok körében a nemzeti öntudat, a magyarság tudat elég halvány, szeretnénk ezzel is megerősíteni – mondta el Doktor László.

A makói csoporttal 30 gyerek is megy fel, de részt vesznek táncosok többek között Dunaújvárosból, Törökszentmiklósról, Mórahalomról, Szegvárról és Rácalmásról is a produkcióban, amelyben összesen mintegy 450 művész szerepel majd.

A mű négy részből áll, ez közel 100 évet ölel fel, ám egybefüggő lesz, szünet nélkül. A történet 1900-tól halad 2010-ig, mert ekkor hozta az Orbán-kormány azt a döntést, hogy június 4-e legyen a Nemzeti Összetartozás napja. A két előadást várhatóan mintegy 50 ezer ember láthatja majd a helyszínen.

Különlegesség, hogy a Hősök tere erre az időre teljesen átalakul, rengeteg mobil lelátót szerelnek fel, illetve számos egyedi díszletet is építenek, például iskola termet, templomot, újságírói szerkesztőséget, erdélyi ház belsőt, vagy éppen egy temetői díszletet, ugyanis a műben megjelenik Nagy Imre temetése, és újratemetése is.

Doktor László kiemelte, nagyon boldog, hogy ezzel a produkcióval is Makó kulturális életét gazdagíthatják, vihetik a város hírét, nem csak magyar embereknek, hanem külföldre is. Ezzel példát is szeretnének mutatni a fiataloknak.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest