Belföld Hírek Kiemelt hírek

Toroczkai menjen és vigye magával az egyfogúakat

Az elnökválasztás után továbbra is egymásnak feszülnek a Jobbikon belüli vezető politikusok. Az ásotthalmi polgármester a párton belüli platformban gondolkodik, az elnökség a bejelentését pár órán belül lecsavarta.

Keddre ígérte annak bejelentését Toroczkai László, hogy a kevésen múlt elnökválasztási vereségét követően marad vagy nem a Jobbikban, illetve milyen formában akar tovább dolgozni támogatóival.

Ásotthalom polgármestere ma arról beszélt, hogy a párton belül, „Mi magunk” néven egy platformot hoznának létre, amely segítené a pártot visszatérni a Jobbik régi szelleméhez. Toroczkai ugyanis úgy véli, a párt egy alulról szerveződő platform volt, mozgalmi jelleggel, és továbbra is ezt a vonalat kellene követni a katasztrofálisan sikerült választási eredmények után.

A Jobbik alapszabálya ugyanakkor nem ismer platformokat, így annak alakítását a párt vezetőségének jóvá kellene hagynia. Ők pedig néhány órán belül válaszoltak is a sajtóban a volt alelnök tervére: nincs létjogosultsága a platformnak a párton belül. Jakab Péter a Jobbik szóvivője ezzel együtt arra is utalt, hogy pártszakadás nem lesz, legfeljebb „lemorzsolódás”, amelyet eddig is pótoltak új belépőkkel.

– Örülnék neki, ha Laci elhúzna a francba, és vinné magával az egyfogúakat.– így kommentálta a párton belüli manőverezéseket az Indexnek egy ismertebb Jobbikos politikus, ezzel egyértelművé téve mit gondol az ásotthalmi polgármester támogatóiról.

 

A minősítés valószínűleg nagyrészt a párt vidéki, kistelepüléseken élő ősszimpatizánsait takarja, akik a kezdetektől fogva támogatták a Jobbikot, és a néppártosodással már a választások előtt sem igazán értettek egyet. Ezek után nem csoda, ha Toroczkai úgy érzi most magát, mint egy zsebkendő, amelyet korábban lobogtattak, majd belefújták az orrukat, és most el akarják dobni.

Ezek az „egyfogúak” azonban, bár lehet, hogy a jelenleginél radikálisabb álláspontot képviselnek, bejuttatták a parlamentbe pártot akkor is, amikor még tervben sem volt a baloldali szavazók becsatornázásának vágya. Számukat pedig még most is kár lenne lebecsülni, hiába mondja azt a Jobbik szóvivője, hogy kilépésük csak lemorzsolódás lenne, amit pótolni lehet.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor